Nemzetközi foci

Új sorozatot hozhat létre a FIFA a Nemzetek Ligája mintájára

Tárgyalnak a Konföderációs Kupa megszüntetéséről is.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tanácsa pénteken tárgyal a Konföderációs Kupa megszüntetéséről. A vezetőtestület következő ülésére a ruandai Kigaliban kerül sor.

A napirenden a világbajnokság főpróbájának számító Konföderációs Kupa megszüntetésén kívül szerepel a klubvilágbajnokság mezőnyének bővítése, illetve egy új sorozat létrehozása az európai Nemzetek Ligája mintájára.

A válogatottak globális sorozatát kétévente nyolcas döntő zárná le, erre 2021-től kezdve minden páratlan év októberében vagy novemberében kerülne sor.

A tervezet szerint a klubvilágbajnokságot nem évente, hanem négy esztendőnként rendeznék meg, hét helyett 24 csapattal. Az egyelőre nem ismert, hogy a pénteki tanácskozás után szavazásra is sor kerül-e az ügyben.

Az előterjesztő, Gianni Infantino FIFA-elnök azt írta a tanács tagjainak, hogy a terveket egy „szilárd és komoly” befektetőcsoport támogatja, akik 2021-től 25 milliárd dollárt folyósítanának 12 szezonra elosztva. A levélből nem kerül ki a befektetők kiléte, de számos médiaértesülés szerint a japán SoftBank csoport vezette konzorciumról van szó.

A terveket az európai klubok és ligák, illetve az európai szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin határozottan ellenzi.

A téma a FIFA júniusi, moszkvai kongresszusának napirendjén nem szerepelt. Április elején a The New York Times számolt be róla először, hogy a FIFA mérlegeli a klubvilágbajnokság rendezési jogának eladását és a Konföderációs Kupa megszüntetését.

Címlapfotó: AFP