Nemzetközi foci

Magyar kupacsapatok, itt az új esély Európában

Jön a harmadik számú sorozat?

A 28 európai labdarúgóligát tömörítő szervezet (EL) támogatja a harmadik számú kupasorozat visszaállítását.

Alapelvünk, hogy a hazai és a nemzetközi versenysorozatok is kiegyensúlyozottabbá váljanak, az eredmények kevésbé legyenek kiszámíthatóak – mondta a holland liga elnöke, Jacco Swart.

Andrea Agnelli, az európai klubok szövetségének (ECA) vezérigazgatója szeptember közepén azt mondta, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) zöld jelzést adott az új sorozatnak, amelynek tervét az év végén hagyhatja jóvá a végrehajtó bizottság, és 2021-től vezethetik be – írja az MTI.

A versengésben összesen 96 klubcsapat vehet majd részt, a főtáblán 32-en szerepelhetnek. Ezzel párhuzamosan az Európa Liga létszáma csökkenne: a jelenlegi 48 helyett ugyancsak 32 együttes vehetne részt a csoportkörben. A Bajnokok Ligája-helyek száma 32 maradna. Az UEFA végrehajtó bizottsága várhatóan december 3-án, Dublinban hoz döntést az ügyben.

A Kupagyőztesek Európa Kupája 1999-ben szűnt meg, az Intertotó Kupa 1961 és 2009 között negyedik, majd harmadik számú kupasorozatként működött.

A 28 európai ligát tömörítő szervezet pénteki, frankfurti ülésén téma volt a leggazdagabb klubok és a többi élcsapat közötti pénzügyi szakadék mérséklése is. Ennek érdekében szorgalmazták a központi bevételek egyenletesebb elosztását, és azt, hogy az angol, a német, a spanyol és az olasz bajnokság negyedik helyezettje ne kerüljön automatikusan a Bajnokok Ligája főtáblájára, hanem a selejtező utolsó fordulójában kapcsolódjon be a küzdelmekbe. Ha már BL, döbbenetes, miért kapott büntetést a Manchester United.

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Olvasói sztorik