Nemzetközi foci

Áll a bál a spanyoloknál, tiltakozik a Real Madrid

Nagyon nem akarnak az Egyesült Államokban bajnokit játszani.

A Real Madrid levélben tiltakozott a Spanyol Labdarúgó Szövetségnél (RFEF) amiatt, hogy a liga (LFP) az Egyesült Államokban akar bajnoki mérkőzéseket rendezni. Közben a Barcelona és Messi egy másik balhéba keveredett bele, amelyre ők is reagáltak.

A levélben – amelyről szerdán számolt be a spanyol sajtó – a José Ángel Sánchez főigazgató közölte, hogy az LFP soha nem tájékoztatta a klubot, és kérte ki a Real véleményét a témában, így nyilvánvalóan a beleegyezésüket sem kaphatta meg.

Korábban a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez és Julen Lopetegui vezetőedző is nemtetszését fejezte ki az ötlettel szemben többek között azért, mert sérül az esélyegyenlőség, ha az oda-visszavágós lebonyolításban nem valósul meg az egy hazai, egy idegenbeli mérkőzés.

A tervek szerint a januári Girona–Barcelona lehet a spanyol bajnokság első mérkőzése, amelyet – egy 15 évre szóló megállapodás értelmében – az Egyesült Államokban rendeznek.

Javier Tebas, az LFP elnöke szerint máshol sem feltétlenül azonosak az esélyek. Példaként azokat világversenyeket említette, ahol az egyik elődöntőt kedden, a másikat szerdán rendezik, így a vasárnapi döntőig az egyik csapat játékosai egy nappal többet pihenhetnek.

Emlékeztetett arra is, hogy stadionok felújítása alatt, vagy a nagyobb bevétel reményében már alkalmazott gyakorlat, hogy a pályaválasztó együttes nem hazai pályán rendezte a találkozóit.

Ahhoz, hogy a tervből valóság legyen, az LFP-nek a két érintett klubon kívül meg kell kapnia az RFEF, továbbá a nemzetközi (FIFA), az amerikai (USSF), valamint a két kontinentális szervezet – az UEFA-nak és a CONCACAF – jóváhagyását.

Luis Rubiales, a spanyol, valamint Gianni Infantino, a nemzetközi szövetség első embere korábban már elmondta: nem tartja jó ötletnek a külföldi rendezést, ami ellen a spanyol játékos-szakszervezet (AFE) is a leghatározottabb tiltakozását fejezte ki.

Címlapkép: AFP

Olvasói sztorik