Nemzetközi foci

Sallai Roland számára újabb ugródeszka lehet a Freiburg

Megvan benne az x-faktor, mégsem ő lesz az új Dzsudzsák Balázs – a játékos nagybátyja szerint hatalmas lehetőség a Bundesliga-szerződés, ahol még nagyobb csapatok felfigyelhetnek rá.

Korábban több ízben beszámoltunk arról, hogy Sallai Roland az átigazolási hajrában távozott a ciprusi APOEL Nicosiától és a német élvonalbeli Freiburghoz írt alá. A Bundesliga-csapat 4,5 millió eurót (közel 1,5 milliárd forint) fizetett a 21 éves magyar játékosért, aki 2022 nyaráig kötelezte el magát új klubjánál.

A klubváltásról a futballista nagybátyját, Sallai Sándort kérdeztük, aki korábban ötvenöt alkalommal ölthette magára a címeres mezt.

Megfelelő izgalommal éltem meg Roli klubváltását. Cipruson az elmúlt egy évben sokat játszott, rúgta a gólokat, nagyon szerették a klubnál, olyan teljesítményt nyújtott, hogy megfelelő önbizalomra tehetett szert. Tudtuk, hogy az elmúlt időszakban több klub figyelte őt – Angliából, Németországból, Spanyolországból és Olaszországból is. Kicsit féltettem, hogy a nagy felhajtás megzavarja, de ez szerencsére nem így történt, csak a focira koncentrált. Ezúttal is végül az utolsó pillanatban jött össze a klubcsere, a Freiburg bizonyult a legkitartóbbnak, több meccsen megnézték Rolandot, mindenképpen le akarták igazolni.

Sallai Sándor nem félti unokaöccsét – fotó: Reggeli Start, YouTube

Jó ugródeszka a Freiburg: még nagyobb csapatok is felfigyelhetnek rá

– Meglátásom szerint nagyon jó helyre került Roland, aki az elmúlt években érettebb játékossá vált, higgadtabb lett a játéka. Most topbajnokságban szerepelhet, ez minden futballista álma. A Bundesligára az egész világ odafigyel, Németországban tehát még inkább szem előtt lesz. Az új közeget biztosan meg kell szoknia, ehhez kell egy kis idő, de ha azt hozzá a Freiburgnál is, ami benne van – hihetetlen labdaérzékenység, nagyon jó labdabiztosság, gólérzékenység, kiváló ütempasszok – akkor nagyon hamar felfigyelnek rá Németországban is. Persze sok múlik a mai futballban a szerencsén is: jókor kell gólt rúgni, illetve nagyon fontos, hogy a sérülések is elkerüljék. Ha a Bundesligában is meg tudja mutatni hétről hétre kivételes tehetségét, akkor biztos vagyok abban, hogy nagyon hamar felfigyelnek rá még nagyobb csapatok.

Nagy lehetőség előtt áll Roland, aki imád focizni, és továbbra sem a sztárallűrök miatt cikkeznek róla, ezért hiszem, hogy Németországban is töretlen lesz a fejlődése. Még mindig nagyon fiatal, benne van az a bizonyos x-faktor, hogy szép és sikeres karriert fusson be.

Sallai Roland a Bundesligában bizonyíthat – fotó: scfreiburg.com

Hol lehet Sallai Roland helye az új csapatban?

Az biztos, hogy Sallai igazi „németes” csapatba került, hiszen kevés légiós tagja csak a freiburgi keretnek. Rajta kívül egy holland, egy osztrák, egy angol-nigériai, egy albán-svájci, egy amerikai-lengyel, egy francia és ausztrál-olasz játékos tagja a keretnek. A Freiburg az első két Bundesliga-fordulóban pont nélkül maradt: nyitásként a Frankfurttól kapott ki két góllal, majd egy héttel később a Szalai Ádám vezette Hoffenheim keserítette őket.

A lenti ábrán mutatjuk, milyen felállásban lépett pályára Sallai csapata az első két találkozón. Az edző, az 53 éves német Christian Streich a 4-4-2-es formáció híve, kérdés, vajon milyen pozícióban számol a frissen igazolt magyarral, aki igazi kétlábas játékos, sem a jobb, sem pedig a balon oldalon nem jön zavarba… Nagybátyja szerint mégsem a széleken, hanem a csatárok mögött, irányítóként lehet leginkább csapat hasznára.

Roli akkor él igazán, ha sokat van nála a labda; szélsőjátékosként kicsit ki van szolgáltatva. Szerintem a csatárok mögött szabadon, amolyan irányítóként lehet a csapattársai hasznára leginkább, a Freiburg pedig kihasználhatja, milyen jól lát a pályán. Roli kétlábas játékos, dinamikus ütempasszokkal tudja kiszolgálni csapattársait. Ha a Freiburgban is olyan poszton számolnak vele, ahol sokat lesz nála a labda, tehát irányítóként kap szerepet, akkor szerintem még hatékonyabb lehet, mint a bal- vagy a jobb szélen. Roland egy kreatív játékos, bízunk abban, hogy erényeit a Bundesligában is megcsillogtatja.

Freiburg-formáció az első két fordulóban – fotó: Transfermarkt

Sallai Roland az új Dzsudzsák Balázs? Aligha!

A 21 éves magyar fiatal ezidáig nyolc alkalommal ölthette magára a címeres mezt, sokan pedig már Dzsudzsák utódját látják benne a nemzeti csapatban.
– A két játékost nem igazán hasonlítanám össze, mivel mindkettőjüknek más és más az erénye a pályán. Roland egy igazi egyéniség, más típusú játékos, mint Balázs. Hogy azért lesz utódja Dzsudzsáknak, mert esetleg akár százszoros válogatottságig jut? Annak nagyon örülnénk! Nagyon szeretném, ha stabilan játszana a válogatottban, és megmutatná, hogy van egy újabb Sallai a nemzeti csapatban – fogalmazott Sallai Sándor, korábbi ötvenötszörös válogatott labdarúgó.

címlapkép: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik