Nemzetközi foci

Neymar és Ronaldo hiányát megérzik a La Ligában

Elkészültek az átigazolási időszak statisztikai kimutatásai. A Real 20 millió euróval többet költött a Barcánál.

A nyári átigazolási időszak Spanyolországban július elejétől augusztusi végéig tartott. Ebben az időszakban végül 124 klubváltás történt.

A Marca statisztikai összesítése szerint általánosságban elmondható, hogy a spanyol klubok jóval többet költöttek most, mint egy évvel ezelőtt: 897,12 millió euró áll szemben tavalyi 576,985 millió euróval.

Egy esztendővel ezelőtt olyan fontos játékosok hagyták el a La Ligát, mint Álvaro Morata, James Rodríguez és Neymar, ám annak ellenére, hogy utóbbiért a Paris Saint-Germain 222 milliót fizetett az FC Barcelonának, idén több pénz érkezett a spanyol élvonalba: ebben az összevetésben 555,05 millió euró áll szemben 551,82 millióval.

A Real Madrid idén nyáron 133,5 millió euróért értékesített játékosokat, de közelítőleg 146 milliót költött. A legtöbb pénzt Cristiano Ronaldóért kapták (117 millió), a legtöbbet pedig Viníciusért adták (45 millió). Ha már Ronaldo, a klasszis testvére jókorát belerúgott Luka Modricba: a részleteket itt mutatjuk.

Az FC Barcelona 125,90 millió eurót költött Malcom, Lenglet, Arthur és Vidal leigazolására, de ez jóval kevesebb, mint az elmúlt évben elköltött 207,57 millió, és mivel a távozókért 82,2 milliót kaptak, negatív mutatóval (43,7 millió) zártak. Tavaly 18,43 millió eurós pozitív egyenleggel rendelkeztek.

A Valencia CF 85 millióval költött többet, mint egy évvel ezelőtt: Guedes, Daniel Wass és Gameiro mellett kölcsönvették Batshuayit és Cserisevet, ez összesen 125 millióba került, és 40 milliót kaptak a távozókért.

Az Atlético Madrid tavaly a FIFA-büntetés miatt nem igazolt, most viszont ilyen probléma már nem volt. Költöttek 123,5 millió eurót, miközben 45 millióért értékesítettek.

A Premier League csapatai 1,4 milliárdot, a Serie A csapatai 1,1 milliárdot, a La Liga tagjai 893,6 milliót, a Ligue 1 résztvevői 563,9 milliót, a Bundesliga csapatai pedig 495,6 milliót költöttek idén nyáron. Ha csak ebből a számsorból indulunk ki, akkor láthatjuk, hogy az angol élvonal őrzi vezető szerepét, az olaszok viszont a spanyolok elé kerültek, és ez az érdeklődésen, illetve a színvonalon is nyomot hagyhat.

Nyitókép: AFP/ROBERTO FINIZIO/NURPHOTO

Olvasói sztorik