Nemzetközi foci

Witsel, Paulinho, Plea: a riválisok mindent bedobnak a Bayern München ellen

Pénteken rajtol a Bundesliga: ne megszokásból keresd a tv-csatornát!

A péntek esti Bayern München–Hoffenheim összecsapással elkezdődik a német bajnokság 2018-2019-es szezonja. Habár egyelőre nem látszik, ki törhetné meg a hat éve tartó bajor egyeduralmat, a most kezdődő idényben is érdemes lesz követni a Bundesligát. A Rangadó az ESPN német szakértője, Raphael Honigstein nyomán járt utána, hogy milyen izgalmakat várhatunk a „legmagyarosabb” topligától.

Kezdjünk a rossz hírrel

Ha hiszünk a VfB Stuttgart sportigazgatójának, a német bajnokságot a jelenlegi lebonyolítási formában a következő fél évtizedben senki nem nyerheti meg, kizárólag a rekordbajnok bajorok. Az egyébként sokáig a Bayernnél dolgozó Michael Reschke ezzel persze „nem mondott nagyot”: a gazdasági fölényét a pályára is átmentő müncheni alakulat évek óta gyengíti hazai riválisait a legjobbak felvásárlásával (Neuer, Lewandowski, Süle, és még sorolhatnánk), dominanciája pedig mára elképesztő méreteket öltött.

A legutóbbi hat bajnokságot utcahosszal, átlagosan 86 pontot szerezve nyerték meg, és ez még a saját korábbi teljesítményüknél is klasszisokkal jobb mutató – a 2000-es évek elején ugyanis még „csak” átlagosan 73 ponttal hozták le győztesként a bajnokságokat. A Bundesliga 55 éves történetében a 80 pont feletti elérésére csak Klopp csúcsformában lévő Dortmundja volt képes (2012, 81 egység).

Kimmichék kiütéses Szuperkupa-győzelemmel kezdték az új idényt. Fotó: Boris Streubel/Getty Images

Ahhoz tehát, hogy a most induló évadban ne legyen címvédés, legalább akkora „fejetlenség” szükségeltetik, mint 2017 szeptemberében, az emlékezetes Carlo Ancelotti-balhénál. A drasztikus alulteljesítés Niko Kovac szerepvállalásával kevéssé valószínű. A horvát munkához való hozzáállásával a fegyelmezettség és a kifogástalan kondíció biztosítva van, a kérdés már csak az, hogy mit tud kezdeni az öltöző vezéregyéniségeinek egójával. Persze, ha minden kötél szakad, jó ötlet a Reschke által is szorgalmazott bajnoki rájátszás bevezetése is, amiről egyébként már jelentős szakmai viták folynak a német labdarúgás felsővezetésében.

Több sebből véreznek az üldözők

Visszatérve a veszélyes kihívókra: ha a bajorok háza táján győznek a rosszakarók, és tényleg bekövetkeznek az apokaliptikus körülmények, még akkor sem biztos, hogy lesz más, aki átvegye vezető szerepüket.

Erre a legnagyobb esélye Tuchel 2015-2016-os Dortmundjának volt, amely meggyőző, 78 pontos idényt produkált, és ezzel a legközelebb jutott a trónfosztáshoz. A valóság azonban most más előjeleket mutat. A Schalke együttesének például legutóbb 63 is elég volt az ezüstéremhez, ami a királykékeknek hatalmas boldogságot jelentett – Domenico Tedesco legénysége húsz ponttal többet szerzett, mint az azt megelőző idényben – a semleges, kiélezett aranycsatát váró nézőket viszont már kevésbé hatotta meg.

A méltó ellenfelet keresve a nemzetközi kupák miatti többszörös terhelést is szem előtt kell tartanunk. A jelenlegi Schalkétól a BL mellett még a tavalyi teljesítmény megismétlése is bravúr lenne, és ugyanez igaz a Hoffenheimre is – sőt utóbbi kerete inkább gyengült, mint erősödött a nyáron.

Szalai Ádám és a Hoffenheim ismét BL-résztvevő. Fotó: Simon Hofmann/Bongarts/Getty Images

Lucien Favre érkezésével a Dortmundnál most éppen az öltöző „lelki békéjét” próbálják helyrehozni, és túllépni a borzalmasan (55 pont, 4. hely) sikerült előző szezonon. Ezt a lécet minden bizonnyal át fogják ugrani, de ahhoz, hogy a svájci szakember munkája teljesen beérjen, több időre lesz szükség. A fekete-sárgákat pluszban még csatárhiány is sújtja: az Aubameyang távozásával keletkező űrt ideig-óráig betömő Batshuayi végül a Valenciában kötött ki, és egyelőre nem sikerült gondoskodni a megfelelő utódról. Most a Barcelona-csatár, Paco Alcácer érkezéséről szól a zuhanyhíradó, de Divock Origi is képben van – egyelőre nem tudni, melyikük ír alá, azt viszont nagy kockázat nélkül megjósolhatjuk, hogy egyikük sem lesz Robert Lewandowski valós kihívója a gólkirályi címért.

Az előjeleket tekintve az első számú kihívó címére talán az RB Leipzig pályázik. Gulácsi Péter csapata, habár a szezon végén ugyanannyi pontot szerzett, mint a 4. helyezett Dortmund, a helyzetből ők jöttek ki rosszabbul, és idén csak az Európa Ligában indulhatnak. A helyzet pozitívuma, hogy az EL-ben kevesebb erőfeszítést kell beletenniük a hétközi meccsekre és frissebbek maradhatnak a hazai porondon. Mindemellett a jövőkép is kristálytiszta: 2019-től jön a „csodagyerek” edző, Julian Nagelsmann, addig is a projektet igazgató „nagyfőnök”, Ralf Ragnick irányít a kispadról – vitán felül áll, hogy a lipcseieknél nem lesz gond a fegyelemmel és a játékkal sem.

Az európai kupaporondért a keretek erősségét tekintve jó eséllyel küzdhet még a Bayer Leverkusen és a Mönchengladbach is. A Dárdai Pál vezette Hertha idén kizárólag a bajnokságra és a kupára koncentrálhat: gyanítjuk, hogy utóbbira fognak inkább „rámenni”, ugyanis évek óta visszatérő narratíva, hogy a Berlinben rendezendő kupadöntő óriási motiváció számukra.

Dárdaiék ismét rámennek a Német Kupára? Fotó:Boris Streubel/Bongarts/Getty Images

Akiket megcsaphat a kiesés szele

Az újonnan feljutó Fortuna Düsseldorf és az 1. FC Nürnberg egyértelmű választás lenne a részünkről, mert a két csapat az élvonalra készülve sem erősítette túl magát. Rajtuk kívül azonban még három potenciális kiesőt is meg kell említenünk. Az SC Freiburgnak már legutóbb is nagyon rezgett a léc, idén is öldöklő harcot fog vívni hátul. A Hannover 96 sokáig masszív csapat benyomását keltette, de az újonc év után mindig a második a legnehezebb, az ellenfelek már kiismerték, nem igazán tud meglepetést szerezni senkinek.

Fontos játékosok távoztak Mainzból. Fotó: TF-Images/Getty Images

Az Ingolstadt és a Darmstadt is hasonló forgatókönyv szerint búcsúzott a nem is oly rég múltban: a feljutásuk utáni második évben, tükörsimán. Az FSV Mainz sem produkált „extra” szezont legutóbb, dortmundi és lipcsei győzelme azonban megmutatta, hogy van erő benne. Nos, ez a minőség most elpárologni látszik: három fontos játékost is 10 millió eurós vételár felett értékesítettek, és nagy kérdés, hogyan sikerül majd pótolni őket.

Akik új színt hoztak a ligába – ők lehetnek a „bombaigazolások”

Axel Witsel – Borussia Dortmund

Nagy név, nagy haj, nagy elvárások: a Tiencsin Csüancsientől visszatérve ismét maradandót alkothat az európai porondon a belga tékozló fiú. Megtollasodva, de még sikerre éhesen válhat a Dortmund vezérévé a 29 éves multifunkciós középpályás: ha sikerül beilleszteni a rendszerbe, tartást és győztes mentalitást hozhat Favre csapatába.

Axel Witsel a Dortmund húzóembere lehet. Fotó: TF-Images/Getty Images

Paulinho – Bayer Leverkusen

Ismertebb névrokonától eltérően a bayeres Paulinho szélső támadót játszik, és mindössze 18 éves – a Vasco da Gama együttesének 18,5 millió eurót utalt át érte a gyógyszergyári alakulat. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, rövid időn belül busás haszonnal adhatnak túl rajta – de mindent a maga idejében, először csak szerezze meg első Bundesliga-gólját. A róla áradozó jelentések szerint erre nem kell túl sokat várnia a villámléptű játékosnak.

Alassane Plea, Borussia Mönchengladbach

Az előző idényben a Nice színeiben produkált 21 gól és 7 gólpassz igencsak beszédes mutató a 25 éves franciától. Az érte kiadott 23 millió euró „papíron” jó helyre ment, és már csak azért is figyelemre érdemes játékos Plea, mert a Mönchengladbach évek óta nem talált magának egy klasszikus gólerős középcsatárt. Hamarosan kiderül, hogy most szerencsével jártak-e.

Habár a pályán „magyaros” erősítés nem érkezett a Bundesligába – továbbra is Szalai Ádámért, Gulácsi Péterért, Dárdai Pálért és a fiáért, Palkóért izgulhatunk – fontos megjegyeznünk, hogy ettől az idénytől kezdve a Sport Tv-n láthatják a magyar nézők a német bajnokságot, új magazinműsorral (Germánia) és szakértővel (Mészáros Ábel) a fedélzeten.

A cikk szerzője: Farkas Máté
címlapfotó: Boris Streubel/Getty Images

Olvasói sztorik