Nemzetközi foci

A Barcelona elnöke történelmi évet remél

Péntek este újrakezdődik a játék a La Ligában.

Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona klubelnöke történelmi idényt vár címvédő csapatától a La Liga pénteki nyitánya előtt.

Az elnök a Barcelona szurkolói klubjainak rendezett szerdai világtalálkozón – amelynek a Katalán Kongresszusi Központ adott otthont – emlékeztetett, hogy az együttes tíz év alatt hetedszer ért csúcsra a La Ligában, sorozatban negyedszer diadalmaskodott a Király Kupában, és története során nyolcadszor duplázott.

Kiemelte: az első csapatnál és az utánpótlásbázison (La Masia) zajló nagyon magas színvonalú szakmai munka eredményeként a klub felnőtt és korosztályos csapatai 19 trófeát gyűjtöttek be az előző szezonban. Ezt figyelembe véve hasonlóan magasak az elvárásai 2018‒2019-es idényre vonatkozóan is: minden sorozatban a végső győzelem a céljuk.

Sőt, Bartomeu klubelnökként más sportágak barcelonai szakosztályát illetően is hasonló célkitűzéseket fogalmazott meg. Úgy fogalmazott, ösztöne azt sugallja, hogy történelmi évad vár a klubra.

A történelmi tett az előző idényben majdnem összejött az Ernesto Valverde vezetőedző által irányított labdarúgócsapatnak is, amely a bajnokságban az utolsó előtti fordulóban szenvedte el egyetlen vereségét.

A spanyol futball történetében így továbbra is két csapat szerzett veretlenül bajnoki címet, az Athletic Bilbao (1929‒1930) és a Real Madrid (1931‒1932) sikereinek idején azonban még csak tíz együttes alkotta a mezőnyt, és 18 mérkőzést játszottak szemben a mostani 38-cal.

Andrés Iniesta távozása nagy veszteség Barcelonában – fotó: Power Sport Images/Getty Images

Az előző bajnoki szezont egyértelműen uralta a Barcelona, amely a harmadik fordulót követően állt a tabella élére, és végig ott is maradt. Legnagyobb ellenfeleivel, az Atlético Madriddal és a Real Madriddal szemben négy-négy pontot gyűjtött be.

Andrés Iniesta távozásával ‒ a 34 éves középpályás Japánba szerződött ‒ érzékeny veszteség érte a csapatot, mivel egy rutinos vezért kell pótolni. Nincs már a katalánok keretében a nagy munkabírású brazil Paulinho sem, a váratlanul gólerősnek bizonyult középpályás visszatért Kínába.

A cseresorból is többen távoztak, de az érkezők megfelelő helyettesek lehetnek, a Bayern Münchentől szerződtetett Arturo Vidal pedig alighanem alapember, a középpálya fáradhatatlan motorja lesz.

Ebből kiindulva a címvédés valós elvárás a Barcelonától, miként az is, hogy ebben ismét a két madridi nagycsapattal kell versenyt futniuk a katalánoknak.

Az előző idényben a visszafogott bajnoki eredményt, a bronzérmet az újabb Bajnokok Ligája-trófeával kompenzálta Real, amelynél új vezetőedző – Zinédine Zidane helyett Julen Lopetegui, a volt spanyol szövetségi kapitány ‒ irányít, és távozott az elsőszámú gólfelelős Cristiano Ronaldo is.

Leginkább utóbbi igazolás miatt történhetett, hogy az Atlético kerete értékesebb a Realénál – a Deloitte könyvvizsgáló cég adatai szerint 858 millió, illetve 775,7 millió euró ‒, amire nem volt még példa a futballtörténelemben.

Diego Simeone edző kerete azonban szakmailag is erősebbnek tűnik, mint madridi kollégájáé, akivel az európai Szuperkupában már szerda este megmérkőzött. A tallinni összecsapáson 2-2-es döntetlent követően az Atlético nyert 4-2-re.

A kupagyőztes Atlético Madrid – fotó: Ian MacNicol/Getty Images

Az előző idényben a Valencia (4. helyezett), Villarreal (5.), Real Betis (6.), Sevilla (7.) négyes végzett nemzetközi kupaindulást érő helyen, és a kiegyenlített középmezőnynek ezúttal is meghatározó tagjai lehetnek. A Valencia és a Sevilla kiegyensúlyozott forma esetén a három nagyra akár hosszútávon is komoly veszélyt jelenthet, viszont a Betisnek iparkodnia kell, hogy hasonlóan sikeres teljesítményt nyújtson, és megragadjon a középmezőny élcsoportjában.

Az újoncok közül az Huesca első élvonalbeli idényére készül, míg a Rayo Vallecano és a Real Valladolid ingázó csapat, a bennmaradásért mindhárom klubnak komolyan meg kell majd küzdenie. A kiesőjelöltek közé tartozhat az Alavés, a Levante és a Leganés is.

Az első forduló mérkőzéseit négy játéknapon és tíz különböző időpontban rendezik, a legizgalmasabb összecsapásra Valenciában van kilátás, ahol az Atlético Madrid vendégeskedik. Újdonság, hogy a bajnoki mérkőzéseket az indiai szubkontinens országaiba a következő három idényben a Facebook közvetítheti.

La Liga, 1. forduló:

péntek:
Girona‒Valladolid 20.15
Real Betis‒Levante 22.15
szombat:
Celta Vigo‒Espanyol 18.15
Villarreal‒Real Sociedad  20.15
FC Barcelona‒Alavés 22.15
vasárnap:
Eibar‒Huesca 18.15
Rayo Vallecano‒Sevilla 20.15
Real Madrid‒Getafe 22.15
hétfő:
Valencia‒Atlético Madrid 20.00
Athletic Bilbao‒Leganés 22.00

nyitókép: NurPhoto via Getty Images

Olvasói sztorik