Nemzetközi foci

Dárdai az egész csapatot egy hét szabadságra küldte

Egész Németország csodálkozik a Hertha vezetőedzőjének döntésén.

Dárdai Pál vezetőedző a nyári felkészülés kellős közepén egy hét szünetet adott a Hertha BSC játékosainak – írja a Bild.

A berliniek június 28-án kezdték a felkészülést, több mint egy héttel az RB Leipzig, a Borussia Dortmund vagy a Bayer Leverkusen előtt. A játékosok erőállapota a felmérések szerint máris rendben van, ezért hétfőtől vasárnapig pihenőt kaptak.

Természetesen a játékosok örülnek a szabadnapoknak, de észnél kell lenniük, és ezt az időszakot aktívan, és nem passzívan kell tölteniük ‒ magyarázta a klubnál dolgozó személyi edző, Henrik Kuchno.

A berliniek el akarják kerülni, hogy a játékosok a két hónapig tartó felkészülés alatt túlságosan sok időt töltsenek összezárva.

Marc Löw, a Lipcsei Egyetem sportpszichológusa szerint ennek a lépésnek a motiváció szempontjából azért van értelme, mert így a felkészülési időszak nem tűnik túlságosan hosszúnak, és a futballistáknak van idejük regenerálódni fizikálisan, illetve mentálisan is. A játékosok átgondolhatják a most lezárult időszakot, és ráhangolódhatnak a második fázisra.

Löw figyelmeztet, hogy a szünet jó a fej és a test számára is, de veszélyeket is hordoz. Szerinte nem lehet teljesen kizárni, hogy az egyik-másik játékosnál visszaesés, formahanyatlás következik be, ezért a szabad hét okait, céljait egyértelműen közölni kell velük.

A személyi edző leszögezte, mindenki megkapta az edzéstervet erre a hétre is, így nem fognak visszaesni fizikálisan. Ezt a közismert fitneszszakértő, Janis Gloeden is megerősítette.

A kritikusok azt mondják, hogy a Hertha ezt a hetet arra használhatta volna, hogy vonzóbbá tegye a játékstílusát, de a sportpszichológus szerint mindig megfelelő terhelésszabályozásra van szükség, amely kevésbé stresszes napokat is tartalmaz.

nyitókép: Soeren Stache/dpa/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik