Nemzetközi foci

Így reagáltak Sevillában az Újpest sikerére

A dicsőséges hetvenes évekről és két hiányzóról írnak az Újpest kapcsán.

Miután az Újpest FC elbúcsúztatta az azeri Nyeftcsi Baku csapatát az Európa Liga-selejtező első fordulójában, a második körben a Sevilla FC lesz az ellenfele.

A spanyol AS című lap pénteki cikke emlékeztet rá, hogy az Újpest egykori legendás játékosa és edzője, a stadionjának névadója nem más, mint a városi rivális Real Betis néhai sikeredzője, Szusza Ferenc.

Szusza 1971 és 1976 között irányította a sevillai együttest, amelynek szurkolói Tito Ferencnek hívták őt. Mint a cikk szerzője kiemeli, a magyar edző volt az első, aki a csapatba állította a fiatal Rafael Gordillót, aki később a Real Betis klublegendája lett.

Hozzáteszik, Szuszának később haza kellett térnie, mert a kommunista hatalom ezt várta le tőle.

Szintén kiemelik, utazási szempontból sokkal kedvezőbb, hogy budapesti ellenféllel találkozik a Sevilla FC, mintha Baku lett volna a célpont.

Az Újpest szakmailag nem jelenthet nagy problémát a Sevilla számára, még néhány kulcsjátékos hiányában sem – írják.

Pablo Machín vezetőedző pihenőt adott a világbajnokságon szerepelt a dán Simon Kjærnek és az argentin Gabriel Mercadónak, ezért az általa leginkább kedvelt ötvédős rendszer két belső embere minden bizonnyal nem játszik a magyar csapat ellen.

nyitókép: Laszlo Szirtesi/Getty Images

Olvasói sztorik