Nemzetközi foci

A belgáknak és az angoloknak sem hiányzik a bronzmeccs

Mindkét válogatott számára nyűg a szombati találkozó.

Belgium és Anglia másodszor találkozik egymással az oroszországi világbajnokságon: a csoportkör utolsó fordulójában olyan meccsen csaptak össze, amelyet egyikük sem akart megnyerni, a szombati bronzmérkőzést viszont kis túlzással egyikük sem akarja lejátszani.

A harmadik helyért két csalódott csapat találkozik, a feleknek össze kell szedniük magukat az elveszített elődöntő után, és lejátszani a találkozót, amelyet gyakran kritizálnak amiatt, hogy értelmetlen.

Ezen a meccsen egyetlen csapat sem akar szerepelni. Természetesen nyerni akarunk, készen fogunk állni, mert a csapat büszke a teljesítményére – mondta a horvátoktól elszenvedett 2-1-es vereség után Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya.

A belga oldalon kollégája, a spanyol Roberto Martínez sem mutatott túlságosan nagy lelkesedést a szombati mérkőzés iránt, miután együttese 1-0-ra kikapott a franciáktól az elődöntőben.

Nehezen kezelhetőek ezek az érzések. Csalódottak vagyunk, mert kikaptunk a négy között, és az újabb meccset nagyon nehéz pozitív lehetőségként látni ‒ fogalmazott a szakember, de ő is hangsúlyozta, hogy megpróbálja felrázni tanítványait az utolsó csatára.

Hozzátette, nem gyakran adódik olyan lehetőség, hogy egy csapat harmadik lehet a világbajnokságon. A belga válogatott eddig egyszer jutott a négy közé, és 1986-ban negyedik lett.

A csoportkör utolsó fordulójában már mindkét válogatott továbbjutása biztos volt. A meccset végül a belgák nyerték 1-0-ra, így a nehezebbnek tartott ágra kerültek a kieséses szakaszban (sorrendben Japán, Brazília és Franciaország volt az ellenfelük), de végül ugyanúgy a harmadik helyért játszhatnak, mint az angolok, akik papíron könnyebb ellenfelek legyőzésével (Kolumbia, Svédország) jutottak el az elődöntőig, ahol aztán Horvátország megállította őket.

Mindkét együttes története második bronzmeccsére készül a vébén: Belgium 1986-ban a franciáktól, míg Anglia 1990-ben az olaszoktól kapott ki. A szombati összecsapás sok gólt ígér, hiszen 1978 óta minden alkalommal legalább három gól született a bronzmeccsen.

A 23. belga‒angol következik

Eddig az angolok 15-ször, a belgák mindössze kétszer győztek, ötször döntetlen született. Az első találkozójukat 97 évvel ezelőtt, Brüsszelben rendezték, az angolok 2-0-ra nyertek. A legutóbbi meccsük június 28-án volt a vébén.

Ezt megelőzően vébén kétszer találkoztak egymással: 1954-ben, Svájcban 4-4-et játszottak, 1990-ben, Olaszországban, a nyolcaddöntőben pedig hosszabbítás után az angolok nyertek 1-0-ra.

Belgium 1-0-ra maradt alul a franciákkal szemben az elődöntőben, ez volt eddig az egyetlen olyan mérkőzése a tornán, amelyen nem szerzett gólt. 14 találatával továbbra is a legeredményesebb válogatott a mostani vébén.

Az angolok csapatkapitánya, Harry Kane vezeti a góllövőlistát, ugyanúgy hatszor talált be, mint az egy vébére vonatkozó eddigi legeredményesebb angol góllövő, Gary Lineker.

A belgák góljait kilenc különböző játékos szerezte a vébén, a vonatkozó rekordot a franciák (1982) és az olaszok (2006) tartják egyformán tíz-tíz gólszerzővel.

Az angolok középpályásának, Jordan Hendersonnak 30 meccses veretlenségi sorozata szakadt meg szerdán, a horvátok elleni vereséggel, korábban egyetlen angol játékos sem produkált hasonló szériát a válogatottban.

A 23 belga kerettag közül 11 angol klubban játszik.

A Belgium‒Anglia találkozó szombaton 16 órakor kezdődik Szentpéterváron. A játékvezető az iráni Alireza Faghani lesz.

nyitókép: Laurence Griffiths/Getty Images

Olvasói sztorik