Nemzetközi foci

Luka Modric már az Aranylabdáról nyilatkozott

Szeretné élvezni a franciák elleni világbajnoki döntőt.

Megtartotta a vasárnapi világbajnoki döntő előtti sajtótájékoztatóját a horvát válogatott.

Az eseményen az újságírók természetesen az Aranylabdáról is faggatták Luka Modricot, a Real Madrid játékmesterét.

A válogatottra koncentrálok, nem az Aranylabdára. Persze, kedves és jóleső érzés, hogy az esélyesek között emlegetnek, de nincs rá befolyásom, ki kapja a díjat. Ráadásul nem prioritás számomra egy egyéni elismerés – mondta a csapatkapitány.

Modric mellett Zlatko Dalic szövetségi kapitány is azt emelte ki, hogy szeretnék élvezni a világbajnoki döntőt és büszkévé tenni a horvát nemzetet.

Mindannyiunknak életünk legkiemelkedőbb eseménye lesz a finálé, a legnagyobb meccsen, világbajnokság döntőjében szerepelni, amelyet az egész világ néz, még akkor is, ha néhányan már játszottak a Bajnokok Ligája döntőjében ‒ mondta az 51 éves szakvezető.

Hangsúlyozta, élvezni kell a helyzetet és ki kell adniuk magukból mindent.

Ha ez így lesz, akkor büszkévé tesszük a nemzetet, és így akár a vereséget is méltósággal viselhetjük. Nyerünk vagy veszítünk, eget rengető esemény lesz a döntő Horvátországban, ez erőt ad nekünk és motivál bennünket. Akármi is történik holnap, büszkék lehetünk arra, amit eddig elértünk – magyarázta.

Játékosai fizikai állapotáról az edző elmondta, bár sokan bajlódnak kisebb sérüléssel, azaz nem százszázalékosak, mindenki tudja, mekkora a tét. Így mindenki készen fog állni a megméretésre, illetve a cserepadon is egytől egyig olyan játékosai vannak, akiket bátran bevethet, ha a kezdőből valaki nem bírja folytatni a mérkőzést.

A horvátok az egyenes kieséses szakaszban mindhárom találkozójukon hosszabbításra kényszerültek, ami azt jelenti, hogy egymeccsnyi játékidővel több van a lábukban, ráadásul egy nappal kevesebbet pihenhettek, mint a franciák. Zlatko Dalic elárulta, a pénteki edzésen öten nem vettek részt, mert nem tréningre volt szükségük, hanem pihenésre.

Tisztelet és bizalom. Ezen alapszik a kapcsolatunk, ez kovácsolt minket egységessé. Egyeztetek a futballistákkal, de a végső döntés persze az enyém ‒ nyilatkozott a játékosaihoz fűződő viszonyáról Dalic.

A Real Madrid középpályását is megkérdezték, hogy szövetségi kapitányuk mit tett hozzá a válogatotthoz tavaly októberi kinevezése óta.

Nyugodtságot hozott és visszaadta az önbizalmunkat. Nemcsak edzőként, hanem emberként is nagyszerű ‒ mondta Modric.

A francia‒horvát döntő vasárnap magyar idő szerint 17 órakor kezdődik a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

nyitókép: AFP/RAMIL SITDIKOV/SPUTNIK

Olvasói sztorik