Nemzetközi foci

Így készülnek Párizsban a vébédöntőre

A biztonság mindenek felett.

Párizsban 12 ezer rendőrt, valamint háromezer tűzoltót és mentőst mozgósítanak a július 14-i nemzeti ünnephez kapcsolódó pénteki és szombati események és a labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjét néző szurkolók biztosítására – jelentette be csütörtökön Michel Delpuech prefektus.

Rajtuk kívül a terrorkészültség keretében járőröző mintegy kétezer katona is az utcákon lesz.

A nemzeti ünnep megszokott pénteki és szombati eseményein kívül (utcabálok, tűzijátékok) a hétvégét a labdarúgó-világbajnokság Franciaország‒Horvátország vasárnap 17 órakor kezdődő döntője fogja meghatározni a terrorveszély közepette ‒ hangsúlyozta a rendőrség vezetője, aki szerint a jelentős intézkedéssorozatra azért van szükség, hogy az ünnepet ne árnyékolják be tragédiák.

A mérkőzés idejére a fővárosban óriáskivetítőt állítanak fel a Mars-mezőn építendő szurkolói zónában, amelyet teljesen körbekerítenek, és hat biztonsági bejárata lesz.

A Mars-mező környékén egész nap dupla kordonnal megerősített ellenőrzést tartanak a két évvel ezelőtti Európa-bajnokság biztonsági intézkedéseihez hasonlóan.

A szurkolói zónába vasárnap délután 90 ezer embert várnak, de ennél többet nem engednek be, ezért a szurkolókat arra kérik, hogy minél előbb, délután 1 órától érkezzenek meg a helyszínre. A Mars-mező és az annak végében emelkedő Eiffel-torony környékét biztonsági okokból teljesen lezárják a forgalom elől. A szurkolói zónát mintegy négyezer rendőr biztosítja.

A francia válogatott győzelme esetén az ünneplés olyan tömegjelentekkel jár majd, mint amilyeneket már az elődöntő után is tapasztaltunk. Ha a mi csapatunk nyeri meg a világbajnokságot, meg fogjuk tiltani a gépjármű-közlekedést a fél városban ‒ hívta fel a figyelmet a prefektus.

Kedd este százezrek ünnepelték a párizsi utcákon Franciaország 1-0-s győzelmét Belgium felett, aminek eredményeként a francia válogatott húsz év alatt harmadik alkalommal jutott a világbajnoki döntőbe.

A Champs-Élysées sugárúton, amely az ünnepi rendezvények hagyományos színhelye a francia fővárosban, éjfél után mintegy tucatnyi rendbontó összecsapott a rendőrökkel, akik könnygázzal oszlatták szét őket, mielőtt teljesen kiürítették a sugárutat.

nyitókép: YANN CASTANIER / HANS LUCAS

Olvasói sztorik