Nemzetközi foci

A magyaroknak is üzent a boldog horvát kormányfő

Szerinte a válogatottjuk sikere nem csak a horvátoknak szól.

A horvát válogatott világbajnoki sikere nem csak a horvátoknak szólt határon innen és túl, hanem olyan országoknak is, amelyek Horvátországban valamilyen módon magukat látják – mondta Andrej Plenkovic kormányfő csütörtökön.

Kiemelte: számos közép-európai és délkelet-európai, valamint szomszédos ország azonosult a horvát győzelemmel az oroszországi vébé szerdai elődöntője után, ahol hosszabbításban 2-1-re legyőzték Anglia csapatát.

Jó érzés töltött el, amikor az elmúlt tíz napban a különböző politikai fórumokon ezen országok vezetői kifejezték támogatásukat és azt szerették volna, hogy Horvátország a döntőbe jusson ‒ fogalmazott a kormányfő.

A franciák elleni vasárnapi fináléval kapcsolatban elmondta: egygólos sikerrel is megelégszik. Úgy vélte, történelmi lehetőség előtt állnak, hogy elégtételt vegyenek a franciákon. Az 1998-as vébén az elődöntőben a horvát válogatott éppen a házigazda franciáktól kapott ki 2-1-re, ezért csak a harmadik helyért játszhatott.

A mostani győzelem vitathatatlanul a játékosok érdeme, nekünk pedig boldognak kell lennünk, hogy részesei lehetünk ennek a csodának. Felejthetetlen pillanatok ezek, amelynek minden másodpercét ki kell élvezni – magyarázta Plenkovic.

A kormányfő arról is beszélt, hogy tervezik egy nemzeti stadion építését, de mindenekelőtt méltó ünnepséget szeretnének rendezni a hazatérő válogatottnak.

nyitókép: Mikhail Japaridze\TASS via Getty Images

Olvasói sztorik