Nemzetközi foci

Ronaldo váltása leértékeli a LaLigát?

A spanyol bajnokság vezetője szerint a Real Madrid értékesebb Cristiano Ronaldónál.

Javier Tebas, a spanyol labdarúgóliga vezetője nem tart a bajnokság leértékelődésétől Cristiano Ronaldo távozása után.

Bár a spanyol bajnokság (La Liga) szegényebb lett a portugál Cristiano Ronaldo távozásával – az ötszörös aranylabdás kedden szerződött a Real Madridból a Juventushoz, ahol elképesztő pénzt keres majd, erről minden részletet itt talál –, Tebas a Marca című lapnak kifejtette: az elmúlt években elvégzett munkájuknak köszönhetően a játékosmozgások már nem fejtenek ki olyan nagy hatást a liga egészére, mint korábban.

– Akkor tíz hasonló esetből kilencnél aggódnom kellett, most tízből négynél, ami nem ugyanaz – mondta a ligaelnök.

Hozzátette: sok munkájuk van abban, hogy ne függjenek döntően az átigazolási piactól, még akkor sem, ha egy ilyen nagyságrendű futballista távozik.

– A La Liga a játékosok neve fölött áll, miként a Real Madrid is értékesebb Cristiano Ronaldónál – hangsúlyozta.

A La Liga a második legértékesebb európai bajnokság, az angol mögött és a német előtt. A spanyolok egy hónappal ezelőtt, 2022-ig szóló, 3,4 milliárd eurós szerződést kötöttek a közvetítési jogokról, ami 15 százalékkal több, mint ami a korábbi megállapodásban szerepel.

Ennél jobb feltételekkel csak a Premier League (4,46 milliárd euró) adta el a közvetítési jogait. Pedig Tebas szerint nem ott játszanak a legjobb játékosok és nem ott vannak a legjobb klubok.

– A műsorszolgáltatási piac nem így működik – mondta a ligaelnök.

Kiemelte: a tárgyalások során senkitől nem hallotta, hogy Ronaldo vagy – a Barcelonában játszó – Lionel Messi nélkül gyengébb ajánlatot adna.

– Őket a bajnokság érdekelte. Cristiano távozik, más játékosok meg jönnek, de ettől még nem kell újra tárgyalni a szerződéseket – nyilatkozta.

Címlapkép: AFP

Olvasói sztorik