Nemzetközi foci

Georges Leekens ismét kapitány lenne

Úgy tűnik, nem volt elég neki a magyarországi bukás.

A keddi francia‒belga világbajnoki elődöntő kapcsán a lengyel Przeglad Sportowy című lap megszólaltatta Georges Leekens-t, a belga és a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányát.

Rövid magyarországi tevékenységét azzal magyarázta, hogy nézetkülönbségek voltak a szövetség és közte.

Elmondtam nekik, hogyan dolgozzunk, és hogy nem az egyes meccsek eredményei a legfontosabbak. Több időre volt szükségem ahhoz, hogy valamit felépítsek, de ők azonnali javulást vártak – magyarázta.

Leekens úgy fogalmazott, a magyarok a sprint, ő viszont a hosszú távot kedveli. Az Európa-bajnokság után több játékos visszavonult, és a nemzeti csapat katasztrofális állapotba került.

Időre van szükségük az újjáépítéshez, egyébként pedig azt tervezem, hogy a labdarúgás teljes rendszerét felülvizsgálom, az ifjúsági, és az annál fiatalabb korosztályokat is, de más volt az elképzelésünk – vélekedett.

A kérdező felvetette, hogy valószínűleg Lengyelországban is új szövetségi kapitányt választanak, erre a tapasztalt belga edző úgy reagált, szívesen vállalná a feladatot, de a szövetségből még senki nem lépett kapcsolatba vele.

Jó csapatuk van a lengyeleknek, én pedig jó emlékkel rendelkezem róluk, hiszen Wlodek Lubanski a segítőm volt egy ideig.

Hozzátette, szeret válogatottakkal dolgozni, a lengyelektől pedig sokkal jobb szereplést várt a világbajnokságon, de mélyebb elemzésre nem vállalkozott.

Az elődöntős belgákról ismét elmondta, hogy ő tette le a csapat alapjait és ő tette meg az első lépéseket velük.

Ez a legjobb generáció a belga futball történetében. Időre volt szükségük, és a fiúk férfiakká lettek. Most vannak a legjobb labdarúgókorban, hiszen 25-27 évesek. Ugyanakkor ez a legambiciózusabb generáció is, meg akarják szerezni a világbajnoki címet. Ha megvered Brazíliát, akkor nyerhetsz Franciaország ellen is. Nagyon jó csapatunk van, de nem lesz könnyű dolgunk. Ez a válogatott elképesztő potenciállal és határtalan lehetőségekkel rendelkezik ‒ magyarázta Leekens.

Végül úgy fogalmazott: egy kicsit sajnálja, hogy jelenleg nem ő irányítja hazája legjobbjait, de annak idején a szívére hallgatott, és elfogadta a Club Brugge ajánlatát.

nyitókép: mlsz.hu

Olvasói sztorik