Nemzetközi foci

A franciák készen állnak háborúba menni

Thierry Henry belgiumi szerepvállalását bizarrnak tartják.

Bár az oroszországi világbajnokság keddi elődöntőjében Belgiummal találkozó franciáké a torna második legfiatalabb kerete, az együttes egyik alapembere, Benjamin Pavard szerint senkitől sem tartanak és a kezdetektől magabiztosak.

A 22 éves futballista Didier Deschamps szövetségi kapitánnyal kapcsolatban – aki az 1998-ban vébéaranyérmes és 2000-ben Európa-bajnok együttes csapatkapitánya volt ‒ elárulta: hatékonyan képes motiválni a játékosait, akik készen állnak arra, hogy „háborúba” menjenek vele.

Az elődöntőnek külön pikantériát kölcsönöz, hogy Deschamps csapattársaként a francia sikerekben szintén részes Thierry Henry jelenleg a belga válogatott másodedzője. A francia sajtóban ezért „DD kontra Titi” szlogennel vezetik fel a keddi mérkőzést.

A 123-szoros válogatott Henryval kapcsolatban a csatár Olivier Giroud ezt a felállást bizarrnak nevezte. Hozzátette: büszke lenne arra, ha meg tudná mutatni Henrynak, hogy a rossz tábort választotta.

A balhátvéd Lucas Hernandez annyit jegyzett meg: „ha nyerünk, akkor velünk együtt örülhet, hiszen ő is francia”.

Kylian Mbappé szerint furcsa lesz az ellenfél kispadján egy franciát látniuk, de a helyzetet alighanem Henry is hasonlóképpen éli majd meg. „Nagyon tiszteljük őt, nagyszerű játékos volt, aki inspirált engem” ‒ nyilatkozta Mbappé, akit játéka miatt sokan éppen Henryhoz hasonlítanak.

A mérkőzésen döntő lehet a két kapus teljesítménye, a belga Thibaut Courtois és a francia Hugo Lloris válogatott és klubszinten is egyaránt komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik.

Giroud szerint – aki Llorist a válogatottból, Courtois-t pedig klubcsapatából, a Chelsea-ből ismeri ‒ azonban kétség sem férhet ahhoz, melyikük a jobb.

A támadó tisztában van azzal is, hogy nehéz lesz bevenniük az erős védelem mögött helyezkedő Courtois kapuját. A francia csatár hozzátette: a gólvonalon mindkét kapus nagyon jó, viszont Lloris robbanékonyabb.

Saját magára vonatkozóan a francia együttes előretolt támadója – aki még nem szerzett gólt a tornán – azt mondta: megpróbál területet nyitni a csapattársai számára.

Ez az én önzetlen oldalam ‒ nyilatkozta Giroud taktikai feladatáról, amely elmondása szerint ötven százalékban a hatékony támadójátékról, a másik fele viszont a labda nélküli mozgásokról és a letámadásról szól.

A belgákat érzékenyen érintheti egyik alapemberük, Thomas Meunier sárga lapos eltiltása, hiszen a középpályásnak a védekezésben és a támadásépítésben is fontos szerep jutott az eddigi mérkőzéseken.

Roberto Martínez, a belgák szövetségi kapitánya azt mondta: a csapategység tovább viheti őket a nem mindennapi oroszországi utazáson.

A játékosok sok éve remekül dolgoznak együtt, és pontosan azt érdemlik, hogy ott legyenek, ahol most vannak. A legfontosabb aspektusa az volt a munkánknak, hogy csapatként működjünk. A tehetség és az egyéni képességek nagyon fontosak, de az ilyen tornákon, mint a világbajnokság, csapatként kell jól szerepelni ‒ mondta.

Hozzátette: az elődöntővel ismeretlen területre lépnek, soha nem voltak még hasonló helyzetben, s ezért is nagyon fontos, hogy a franciák ellen jó legyen a csapatszellem.

A Franciaország‒Belgium összecsapást Szentpéterváron rendezik kedden 20 órától, a találkozó játékvezetője az uruguayi Andrés Cunha lesz.

nyitókép: Catherine Ivill/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik