Nemzetközi foci

A belgáknak jobb a mérlegük, de nem a vébén

A franciák legutóbb is kikaptak tőlük.

Az egymás elleni örökmérleget tekintve a belga válogatott jobb a franciánál, amellyel az oroszországi világbajnokság keddi elődöntőjében találkozik, viszont vébén eddig csak utóbbi tudott győzni.

A két válogatott eddig 73 alkalommal találkozott egymással, 19 döntetlen mellett a belgák 30-szor, a franciák 24-szer győztek.

Világbajnokságon eddig csak a franciák diadalmaskodtak: 1938-ban rögtön az első mérkőzésen – amely akkor a nyolcaddöntő volt – 3-1-re, majd 1986-ban, a bronzmeccsen, hosszabbítást követően 4-2-re.

Legutóbbi találkozójukon, 2015 júniusában a belgák úgy nyertek 4-3-ra Párizsban barátságos mérkőzésen, hogy már 3-0-ra és 4-1-re is vezettek, a házigazdák a találkozó utolsó két percében szerzett két góljukkal zárkóztak fel egygólos hátrányra

A franciáknak nem megy ebben az évszázadban a belgák ellen, öt mérkőzésükön csak egyszer nyertek, 2004-ben Brüsszelben 2-0-ra.

Belgium eddig egyszer, Franciaország ellenben már ötször volt vébé-elődöntős. Előbbi 1986-ban a későbbi aranyérmes Argentínától kapott ki 2-0-ra, míg a franciák három vesztes (1958, 1982, 1986) elődöntőt követően 1998-ban először győztek, akkor hazai környezetben a trófeát is megszerezték. Legutóbb, 2006-ban Portugáliánál bizonyultak jobbnak a négy között.

A francia válogatott legutóbbi tizenhárom vébé-mérkőzéséből, amelyet az egyenes kieséses szakaszban játszott, csak egyet veszített el, két döntetlen mellett tízszer győzött. Didier Deschamps szövetségi kapitány irányítása alatt hasonlóan jó a vébé-mérlege: hét győzelem, két döntetlen, egy vereség.

Belgium veretlenségi sorozata immár 24 mérkőzés óta tart, benne 19 sikerrel. A spanyol szövetségi kapitány, Roberto Martínez a spanyolok elleni vereséggel kezdett a kispadon 2016 szeptemberében, de azóta nem kapott ki az együttessel, amely az oroszországi vébén eddig a legtöbb gólt (14) szerezte.

A franciák védekezése stabil, a vébén háromszor nem kaptak gólt – Perutól, Dániától és a negyeddöntőben Uruguaytól ‒, az ausztráloktól pedig csak egyet. Ebből a szempontból az argentinok elleni nyolcaddöntő kisiklással ért fel, de miután 4-3-ra győztek, nem bizonyult végzetesnek. Az egyenes kieséses szakaszban a franciák kaput eltaláló összes (hat) lövéséből gól lett.

A franciák kulcsembere N’Golo Kante és Antoine Griezmann lehet, előbbinek 17 labdaszerzése van már a vébén ‒ ezzel a második helyen áll a statisztikai rangsorban ‒, utóbbi a franciák legutóbbi hat olyan mérkőzésén, amelyet világverseny egyenes kieséses szakaszában játszottak, hétszer volt eredményes. A vébén a nyolcad- és a negyeddöntőben is gólt lőtt.

A belgák elsősorban Romelu Lukaku és Eden Hazard eredményességében bízhatnak. Lukaku legutóbbi 13 válogatottbeli mérkőzésén 17 gólt szerzett és három gólpasszt adott, Hazard mérlege 14 összecsapáson 8 gól és 6 gólpassz.

A középpályás Kevin De Bruyne nem büszkélkedhet a két csatáréhoz hasonló mutatóval ‒ a vébén eddig csupán egy gólt szerzett ‒, viszont már 16-szor került helyzetbe, így a francia védelemnek rá is fokozottan kell figyelnie.

nyitókép: THOMAS SAMSON / AFP

Olvasói sztorik