Nemzetközi foci

Hierro: Mindent megtettünk, hogy elkerüljük a tizenegyeseket

A spanyol szövetségi kapitány érdekes interjút adott a kiesés után. Iniesta kihagyását is megmagyarázta.

Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány szerint még nincs itt az ideje, hogy ünnepeljen, mert máris az orosz  válogatott következő mérkőzésére kell koncentrálnia azok után, hogy csapata 1-1-es döntetlent követően 11-esekkel felülmúlta a végső győzelemre is esélyes spanyol együttest a labdarúgó-világbajnokság moszkvai nyolcaddöntőjében.

– Egyszerű, amit érzek. Máris a következő meccs érdekel. Ez még csak a kezdet, úgyhogy tartalékom az érzelmeimet – reagált arra a felvetésre az 53 éves tréner, hogy higgadtan, nem ugrálva és “örömködve” fogadta csapata továbbjutását.

Csercseszov kiemelte, hogy sok tekintetben jobbak náluk a spanyolok, ezért szerinte jó döntés volt kontrákra játszani, és nem felvállalni a nyílt futballt. Hozzátette: a játékosoké az érdem, mert ő bármit kitalálhat, a legjobb taktika sem működik, ha a futballisták nem hisznek benne.

Nem választhatunk ellenfelet, a spanyolokat sem kértük. Egyik csapat így játszik, a másik úgy, de az igazán fontos az, mi hogy játszunk – válaszolt a szakember arra a kérdésre, hogy a horvátokat, vagy a dánokat szeretné jobban ellenfélnek a negyeddöntőben.

A jövőre nézve megjegyezte, a hosszabbítás miatt több pihenésre lesz szüksége a játékosoknak, illetve az orvosi csapatnak és a fizioterapeutáknak is lesz dolguk, de szombatra készen állnak majd az újabb ütközetre. Csercseszov – aki a sajtótájékoztató végén nagy taps közepette hagyta el a termet – a vb eddigi meglepetései közül azt tartja a legnagyobbnak, hogy a németek búcsúztak a csoportkörben.

Kollégája, Fernando Hierro csalódottan beszélt, de szerinte nincs válságban a spanyol futball, amelynek továbbra is megvan az identitása és azzal eredményes tud lenni.

Sokat volt nálunk a labda, 18-19 kapura lövésünk volt, többet voltunk a támadó harmadban. Húsz veretlen mérkőzéssel érkeztünk ide, és kikapni itt sem kaptunk ki – mondta a vb előtt három nappal kinevezett szakember. – Mindent megtettünk, hogy elkerüljük a tizenegyeseket, mert az lutri. Extra csatárt vittem be, de nehéz az ellenfél mögé kerülni, ha 11 emberrel védekezik. Noha most nem jöttek az eredmények, attól még megvan a csapat identitása.

Hierro szerint megvan a válogatott identitása. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Hierro nem értett egyet azzal, hogy a spanyolok nyomasztó labdabirtoklási fölénye nem párosult veszélyes akciókkal, ugyanis szerinte öt-hat nagy helyzete volt együttesének. Az 50 éves tréner elárulta, hogy taktikai okokból hagyta ki Andrés Iniestát, aki szerinte profin viselte ezt a döntést. Hierro viszont arra nem adott választ, mi állt az elképzelése hátterében.

– Játékosok, edzők, szurkolók, mindannyian szenvedünk, mert ambiciózusan érkeztünk ide. De nem fogunk bűnbakot keresni. Én voltam az edző és mindenki a legjobbját nyújtotta – reagált Hierro arra a felvetésre, mely szerint a spanyol szövetség a felelős a vártnál korábbi búcsúért, amiért néhány nappal a vb előtt elküldte elődjét, Julen Lopeteguit, mert aláírt a Real Madridhoz.

címlapfotó: Marius Becker/dpa/AFP

(MTI)