Nemzetközi foci

Puhl: az emberi tényező miatt a videóbíró sem hibátlan

A korábbi kiváló játékvezető szerint nem kellene minden helyzet megítélését a technikára bízni.

Az oroszországi labdarúgó világbajnokságon alkalmazott videóbíró eddigi megítélése vegyes, voltak esetek, amikor jól használták, de volt, amikor a visszajátszások megtekintése ellenére is rossz döntés született – mondta az InfoRádiónak Puhl Sándor az 1994-es világbajnokság döntőjének játékvezetője.

A dél-koreai kommentátorok gólörömei mindent visznek – VIDEÓ
Totális önkívületben voltak a Németország elleni győzelemnél.

Voltak olyan esetek, amikor a videóbíró segítségével jó döntés született, nyilvánvalóan voltak olyan döntések, amikor nem kérték a videóbírót, vagy érthetetlen módon a videóbíró sem jelezte a játékvezetőknek a tévedést. A harmadik eset, amikor a játékvezető használta a videóbírót, mégis rossz döntést hozott. Ez tulajdonképpen hozzátartozik a labdarúgáshoz, mert bizonyos képanyagból  lehet, hogy öten ötféle véleményt alkotnánk.

– hangsúlyozta Puhl, aki szerint az emberi tényező miatt ez a rendszer sem hibátlan.

Mindannyiunkban van valami hiba. Emóciók, érzelmek vannak, eddig a játékvezető saját maga meghozott egy döntést, amellyel együtt kellett élni. Most a videóbíró hoz egy jó, vagy rossz döntést, amelynek vannak objektív és szubjektív feltételei.

A korábban négyszer is a világ legjobbjának választott Puhl Sándor kiemelte, a játékvezetők hitelességére is hatással lehetnek a videóbírós döntések.

A stadionban lévő játékvezetőn van egy pszichikai nyomás, amely együtt hullámzik a mérkőzéssel, a videobíró viszont mindennemű presszió és emóció nélkül hozza meg a döntést, a pályán azonban nem kell vállalnia a következményeit. Ez a játéktéren lévő játékvezetőre hárul, de kérdés, mennyi hitelessége marad így neki, bízhatnak-e benne a játékosok

– vélekedett a korábbi sípmester, aki azt is elmondta, szerinte milyen esetekben lenne a leghasznosabb a videobíró.

Azt tudom támogatni, amiben a technika objektív segítséget tud nyújtani. Ilyen az például, hogy valóban gólt volt-e, vagy hogy valakit vétlenül állítottak ki. A többi részén finomítani kell, mert látjuk, hogy például a kezezés a videóbírónál is vitatható. Olyan vitás kérdéseket kell még tisztázni, amelyek eddig is benne voltak a futballban

– mondta Puhl, aki úgy érzi, a játék szépségének megőrzése érdekében nem kellene minden helyzet megítélését a technikára bízni.

Olvasói sztorik