Nemzetközi foci

Nyomornegyedből indult, hajléktalanná vált, most kivédte Ronaldo tizenegyesét

Szívbemarkoló sztori a világbajnokságról.

Hétfő este kis híján kiesett a világbajnokság B-csoportjából Portugália, ám Irán a 94. percben óriási ziccert hagyott ki. Ahhoz viszont, hogy még a hosszabbításban is reális esélye maradt továbbjutni az ázsiai válogatottnak, kellett Alireza Beiranvand kapus nagyszerű teljesítménye is, aki ugyan Ricardo Quaresma meseszép lövésénél nem tudott hárítani, ám Cristiano Ronaldo tizenegyesét kivédte.

Ki gondolta volna ezt néhány évvel ezelőtt, amikor Beiranvand hajléktalanként élte mindennapjait? Talán csak ő maga.

A The Guardian írása szerint a válogatott hálóőr ugyanis szegény családból származik, szülei nomád életmódot éltek és állatok tartásával foglalkoztak. Alireza már gyermekkora óta profi labdarúgó akart lenni, ám édesapja hallani sem akart erről, megtiltotta neki, hogy edzésre járjon. Ezért Alireza tizennégy évesen úgy döntött, hogy megszökik otthonról, egészen Teheránig ment, ahol eleinte hajléktalan volt.

Ronaldót nem szabadott kiállítani, kihagyott büntetőjét újra kellett volna rúgatni
Megy a balhé, de az egyik legnevesebb magyar játékvezető tiszta vizet öntött a pohárba.

Később ruhagyárban és autómosóban kezdett dolgozni, de utcaseprőként is tevékenykedett, miközben fővárosi csapatoknál igyekezett elhelyezkedni. Az iráni játékos tizennyolc évesen mutatkozott be az élvonalban a Naft Teheránnál, három évvel később pedig már a válogatottban is debütált.

A kétszeres bajnok kapus páratlanul nehéz utat járt be, hétfő este pedig valószínűleg eddigi karrierje csúcspontjához ért, amikor kivédte az ötszörös aranylabdás Ronaldo büntetőjét.

címlapfotó: AFP / Filippo MONTEFORTE 

Olvasói sztorik