Nemzetközi foci

Évtizedes átkot törtek meg a horvátok

Modric és társai az aranygeneráció sikereit másolják.

A horvát válogatott az előző három világbajnoki szereplése alkalmával – 2002-ben, 2006-ban és 2014-ben – a csoportkörben búcsúzott, most viszont Argentína csütörtöki, 3-0-s legyőzésével biztosította helyét a legjobb 16 között.

A mostani sikerét megelőzően 1998-ban jutott túl az első szakaszon a horvát csapat, úgy, hogy megverte Jamaicát és Japánt, majd 1-0-ra kikapott az argentinoktól. Később bronzérmesként zárta franciaországi tornát.

A horvátok a csütörtöki remek teljesítményüket megelőzően négyszer kikaptak dél-amerikai ellenféltől a nemzetközi szövetség összesítése szerint.

Az argentinoknak viszont egy jó sorozatuk szakadt meg, előzőleg ugyanis 11 csoportmérkőzésen maradtak veretlenek, nyolcszor nyertek, háromszor pedig döntetlent játszottak. A csütörtöki vereségüket megelőzően 2002-ben az angolokkal szemben maradtak alul 1-0-ra az első szakaszban.

Javier Mascherano 18. világbajnoki mérkőzésén lépett pályára Nyizsnyij Novgorodban, ezzel utolérte Mario Kempest. Az argentin lista élén Diego Maradona áll 21 mérkőzéssel, Lionel Messinek 17 van.

nyitókép: ANDREW SURMA / NURPHOTO