Nemzetközi foci

Cipő nélkül játszik pár iráni játékos a vb-n?

Ehhez fogható botrány nem volt még a sportág történetében.

Az Iránra kivetett gazdasági szankciók miatt a Nike nem biztosít futballcipőket a céggel amúgy szerződésben lévő és az oroszországi világbajnokságra készülő iráni labdarúgóknak.

– A szankció azt jelenti, hogy amerikai üzleti vállalkozásként jelenleg nem tudunk cipőket biztosítani az iráni válogatottnak – fogalmazta meg közleményében a sportszergyártó.

Carlos Queiroz, az irániak szövetségi kapitánya a helyi médiában Iránnal szembeni sértésnek nevezte az esetet, jelezte, hogy a nemzetközi szövetségnél (FIFA) fognak tiltakozni. A portugál szakember kiemelte: mindössze pár nappal a vb-rajt előtt nem lehet ilyen döntést meghozni.

Ha a belgák így folytatják, megnyerhetik a vb-t – VIDEÓ
Szenzációs támadójátékot mutattak be Lukakuék.

– Mindenki tudja, mennyire fontos egy labdarúgó számára, hogy a saját cipőjében futballozzon – hangsúlyozta Queiroz.

Az iráni csapat hivatalos mezszállítója az adidas, de néhány játékosnak – például Szaman Goddosznak, az Östersund középpályásának – az amerikai céggel van egyéni szerződése a cipőhasználatra.

Az Egyesült Államokban a múlt hónapban jelentették be, hogy ismét érvényes lesz valamennyi, az iráni atomprogramról szóló többhatalmi megállapodás keretében feloldott szankció.

A vb-n az iráni csapat a B csoportban a marokkói, a spanyol és a portugál együttessel találkozik. A felkészülési időszakban az ázsiai vb-résztvevő az üzbégeket 1-0-ra győzte le, a törököktől viszont 2-1-re kikapott, pénteken pedig ugyancsak 1-0-ra kerekedett a litvánok fölé Moszkvában.

Címlapkép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik