Nemzetközi foci

Megvették a vb-bírót, óriási árat fizet

Vesztegetési ügy az oroszországi torna előtt.

A kenyai Aden Range Marwa partjelző visszamondta megbízását az oroszországi világbajnokságon, mivel vesztegetési ügybe keveredett.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tájékoztatása szerint az asszisztens közölte, hogy nem utazik el a jövő csütörtökön kezdődő tornára.

Marwát egy szerdán bemutatott dokumentumfilm buktatta le, melyben egy szállodai szobában látható, amint egy mérkőzés eredményének kedvező alakításáért 600 dollárt fogad el valakitől, akinek elmondja, hogy köszöni az ajándékot, s a legfontosabb számára, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. A filmet készítő ghánai újságíró szerint a vesztegetés az év elején rendezett marokkói Afrika Kupa alatt készült – írja az MTI.

A kenyai Nairobi News internetes oldalának cikkében megjegyzi, hogy a civilben matematika és kémia szakos középiskolai tanárként dolgozó Marwa a 60 ezer kenyai schillingnek, vagyis 162 ezer forintnak megfelelő összeg elfogadásával most 2.5 millió schillinget, azaz 6.7 millió forintot veszített el, ugyanis ennyit kapott volna munkájáért a vb-n.

Marwa már a második vb-re kijelölt bíró, aki kénytelen volt visszalépni, mert vesztegetési ügybe keveredett. Előzőleg Fahad al-Mirdaszi szaúdi játékvezető bukott le, őt életre szóló eltiltással büntették, mivel a szaúdi Király Kupa döntője előtt az al-Ittihad egyik illetékesének felajánlotta telefonüzenetben, hogy amennyiben pénzt kap, ítéleteivel segíteni fogja az együttest.

Nyitókép: AFP/ODD ANDERSEN

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!