Nemzetközi foci

Nagy a baj, elmarad Messiék vb-főpróbája – hivatalos

Mezégetés, fenyegetés, feszült helyzet…

Politikai okokból Argentína lemondta a szombatra, Jeruzsálembe kiírt Izrael elleni világbajnoki felkészülési mérkőzést.

A dél-amerikai csapatnak ez lett volna az utolsó összecsapása a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi vb előtt. Az argentin szövetség egyik névtelenséget kérő magas rangú illetékese is megerősítette a mérkőzés lemondásáról szóló értesülést az AP amerikai hírügynökségnek (a balhéról korábban már írtunk).

Az Izrael elleni találkozó éles bírálatokat váltott ki a Palesztin Labdarúgó Szövetség elnökétől, Dzsibril Radzsúbtól, aki a hétvégén arra szólította fel a rajongókat, hogy égessenek Lionel Messiről készült fényképeket és mezeket, amennyiben az argentin sztár mégis pályára lépne. Radzsúb az argentin szövetség elnökének, Claudio Tapiának címzett üzenetében a múlt héten azzal vádolta meg Izraelt, hogy az összecsapást politikai eszközként akarja felhasználni.

Palesztinok csoportja kedden este Barcelonában, a helyi stadion előtt demonstráltak, itt edzőtáborozik ugyanis az argentin csapat.

A mérkőzés helyszínéül kijelölt Teddy Kollek Stadion a vitatott státuszú Jeruzsálem nyugati felében található. Az eredeti helyszín  viszont Haifa lett volna, de az izraeli hatóságok pénzügyi hozzájárulásával végül átették Jeruzsálembe, tovább irritálva a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberi döntését követően, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa, ám az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem tekinti Izrael részének, mert a városrészt az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el és szállta meg. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet tekintik leendő államuk fővárosának – írja az MTI.

A palesztinok győzelemként üdvözölték a mérkőzés elmaradását. Az argentin együttes a D jelű csoportban az izlandi, a horvát és a nigériai válogatottal találkozik a vb-n.

Nyitókép: AFP/ALEJANDRO PAGNI