Nemzetközi foci

Furcsa párharc is összejöhet a vb-n: 19 éves a 45 esztendős ellen

Harmadosztályú csapatból is válogattak be játékosokat.

Két játékos, az egyiptomi  Sam Morsey és a panamai Ismael Díaz harmadosztályú klubcsapatból  érkezik a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi  világbajnokságra. A Gracenote Sports hétfőn közzétett elemzése szerint előbbi az angol Wigan Athletic, utóbbi pedig a spanyol Deportivo Fabril csapatának tagja volt.

A 32 válogatott játékosai 54 ország 64 bajnokságában futballoztak a legutóbbi idényben. Ezt a rangsort Anglia (124 játékos) és az angol első osztály, a Premier League  vezeti (106 játékos).   

A teljes mezőny 736 játékosa 311 különböző klubcsapatban  szerepel. A legtöbben az angol bajnok Manchester City (16)  együtteséből kerültek hazájuk válogatottjába, és további 11 olyan  futballista léphet pályára a vb-n, aki korábban megfordult a  klubnál. A Real Madrid (15) és az FC Barcelona (13) is komoly  létszámmal képviselteti magát. Bár az olasz csapat nem jutott ki a  vb-re, a Juventust 11, a Napolit hat, az AC Milant és a Sampdoriát  pedig egyaránt öt futballista képviseli majd.

A legidősebb csapat Costa Rica válogatottja, amelynek  átlagéletkora jövő csütörtökön, a nyitómérkőzés napján 29 év és 203  nap lesz. Ugyanekkor Nigéria legjobbjainak átlagéletkora 25 év és  337 nap lesz, ezzel az övék a legfiatalabb csapat a tornán.

A  legidősebb játékos az egyiptomi kapus, Esszám el-Hadari (a képen jobbra) 45 éves és  150 napos lesz június 14-én, ezzel megdönti a kolumbiai Farid  Mondragon csúcsát, aki a legutóbbi, brazíliai torna óta a  világbajnokság történetének legidősebb játékosa volt.  Az ausztrálok iráni származású támadója, Daniel Arzani (a képen balra) 19 éves  és 161 napos lesz, így ő az oroszországi vb-mezőny legfiatalabb  játékosa. Legutóbb az 1990-es tornán fordult elő, hogy egyik  keretben sem szerepelt 18 éven aluli futballista.  

Számos csapat érkezik külföldön született futballistákkal a  tornára, a marokkói 23 tagú keret tagjai közül például csak hatan születtek az észak-afrikai országban, társaik közül nyolcan Franciaországban, öten Hollandiában, ketten Spanyolországban születtek, további egy-egy játékos pedig Belgiumban és Kanadában.

A hivatalos adatok szerint a válogatottak közül Szerbia a  legmagasabb (186,04 centiméteres átlaggal), a labdarúgók közül  pedig a belga kapus Thibaut Courtois és a dán hátvéd Jannik  Vestergaard (199 cm). A legalacsonyabb Szaúd-Arábia csapata (177  cm), illetve középpályásuk, Jaja al-Sehri (164 cm) lesz.

Címlapkép: AFP

Olvasói sztorik