Nemzetközi foci

Óriási változásra szánta el magát a Chelsea tulajdonosa

Vajon milyen hatással lesz mindez a csapatra?

Izraeli állampolgárságot kapott a Premier League-ben játszó londoni Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovic, akinek hetekkel ezelőtt lejárt brit befektetői vízumát a brit hatóságok egyelőre nem hosszabbították meg. A brit közszolgálati médiatársaság úgy értesült, hogy Abramovic hétfőn meg is érkezett Izraelbe.

Az 51 éves orosz milliárdos, aki 2003-ban vette meg a Chelsea FC anyavállalatát, nem volt jelen már az angol labdarúgó FA Kupa május 19-i döntőjén sem a londoni Wembley Stadionban, ahol csapata Eden Hazard tizenegyesből szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Manchester Unitedet.

A BBC által megszólaltatott izraeli bevándorlási illetékesek szerint Abramovic a múlt héten felkereste Izrael moszkvai nagykövetségét, és meghallgatása után, zsidó származása révén az izraeli hatóságok a helyi törvények alapján jogosulttá nyilvánították a letelepedésre Izraelben.

A BBC által hétfőn idézett izraeli médiaforrások szerint Abramovic már meg is kapta izraeli személyazonossági okmányait.

A The Times of Israel című izraeli napilapnak izraeli belügyminisztériumi illetékesek hétfőn megerősítették, hogy Abramovic letelepedett Izraelben. Új útlevelével a Chelsea tulajdonosa vízum nélkül bármikor beutazhat Nagy-Britanniába, jóllehet állandó brit tartózkodási engedélyt ez sem jelent számára.

A brit kormány nem adott felvilágosítást a BBC-nek arról, hogy Abramovic április elején lejárt nagy-britanniai tartózkodási engedélyét miért nem hosszabbították meg.

A BBC megjegyzi: Abramovicról úgy tudni, hogy szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap, amely 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját a Nagy-Britanniában élő ezer leggazdagabb mágnás becsült anyagi hátteréről, idei rangsorában 9,33 milliárd fontra (csaknem 3390 milliárd forintra) taksálta Roman Abramovic vagyonát.

A Chelsea tulajdonosa – aki az 1990-es években olajüzletekből gazdagodott meg – a Rich List 2018 szerkesztői szerint egy év alatt 1,28 milliárd fonttal gyarapította vagyonát, és jelenleg a 13. helyen áll az ezres brit mezőnyben.

Ezzel a vagyonnal Abramovic a leggazdagabb izraeli állampolgár.

nyitókép: twitter.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!