Nemzetközi foci

Így csaltak a vébé sorsolásán

A házigazdák csupán kis trükknek tartják.

Michel Platini egy rádióinterjúban elmondta, „kis trükköt” alkalmaztak az 1998-as franciaországi világbajnokság sorsolásán annak érdekében, hogy a házigazdák válogatottja a döntőig ne találkozhasson a címvédő brazilokkal.

A napjainkban eltiltását töltő sportvezető akkor a szervezőbizottság társelnöke volt.

Amikor a lebonyolítást terveztük, egy kis trükköt hajtottunk végre. Amennyiben mi megnyertük a csoportunkat és a brazilok szintén, akkor a finálé előtt nem játszhattunk egymással. Azt hiszed, máshol nem csinálták volna meg ugyanezt? A francia‒brazil döntő volt mindenki álma ‒ nyilatkozta Platini.

Hozzátette, nem azért dolgoztak hat éven át, hogy ne vessenek be mindent a francia válogatott sikere érdekében.

A cikk szerint egyébként nem volt szükség tisztességtelen trükkre, mert a torna előbb a hazaiak és a címvédők is kiemeltek voltak, ezért kerülték el egymást.

A finálét a franciák nyerték 3-0-ra Párizsban.

Platini később az európai szövetség (UEFA) elnöke lett, ám 2015-ben korrupció gyanúja miatt eltiltották, akárcsak a nemzetközi szövetség korábbi elnökét, Joseph Blattert – aki az 1997-es marseille-i sorsolást főtitkárként felügyelte.

Marco Rossi már 50 mérkőzésen irányította a magyar válogatottat, amivel a negyedik helyre lépett elő az örökrangsorban. Az olasz edzőnek a George Leekens után maradt romhalmazt kellett kipofoznia, hogy olyan együttest kovácsoljon a válogatottból, amely az Európa-bajnokkal és a világbajnokkal is szembe mer és szembe tud szállni. Nyolc mérkőzésen keresztül mutatjuk be, hogyan érte el mindezt.