Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ha Szalaiék nyernek, irány a Bajnokok Ligája

Papíron még Gulácsiéknak is van esélye, de náluk inkább az EL a realitás.

A német bajnokság élvonalában szereplő mindkét magyar labdarúgó számára komoly tétje lesz a szombati utolsó fordulónak: a Szalai Ádámot foglalkoztató Hoffenheim a Bajnokok Ligája-, Gulácsi Péter csapata, az RB Leipzig pedig az Európa Liga-szereplés kiharcolásának reményében lép pályára. A válogatott csatár és kapus klubjának is egyszerű a helyzete, ha nyer, eléri a célját, ez azonban egyiknek sem ígérkezik könnyűnek.

A Hoffenheim a harmadik helyezett Borussia Dortmundot fogadja, amely papíron ugyan még nem biztosította be BL-szereplését, de szinte biztos hogy a következő idényben a legrangosabb sorozatban vehet részt, mivel hattal jobb a gólkülönbsége, mint a három pont lemaradással ötödik, azaz a BL-ről ezzel még éppen lemaradó Bayer Leverkusennek. Amennyiben nem győz a Hoffenheim, csak akkor lesz BL-résztvevő, ha a vele azonos pontszámmal álló, de hárommal rosszabb gólkülönbséggel mögé szoruló leverkuseniek nem szereznek több pontot a Hannover ellen. Siker esetén extrém esetben maradhat le a BL-ről a Hoffenheim, mégpedig ha egy góllal nyer, miközben a Leverkusen öttel.

A hatodik helyezett lipcseieknek a biztos EL-induláshoz az a feladatuk, hogy begyűjtsék a három pontot a Dárdai Pál által irányított Hertha BSC vendégeként. A hetedik Eintracht Frankfurt kupadöntős, a fináléban a bajnok Bayern Münchennel találkozik, így vagy a kupából mehet az EL-be, vagy – veresége esetén – a hetedik helyezett indulhat a második számú kupasorozatban. Ez azt jelenti, hogy a lipcseieknek a nyolcadik pozíciót elfoglaló Stuttgart előtt kell maradniuk az európai kupaszereplésért.

A svábok két pont hátránnyal és hárommal rosszabb gólkülönbséggel követik a Leipziget, amelynek így a döntetlen is elég, ha a Stuttgart négynél kisebb különbséggel győz Münchenben. Papíron még a BL-re is van esélye Gulácsiéknak, de ahhoz győzelmük mellett arra is szükségük van, hogy a Hoffenheim és a Leverkusen is vereséget szenvedjen a zárókörben.

Korábbi világsztár fiára hajt a Manchester City
Nem csak Jorginhót, Chiesát is akarja a Serie A-ból Guardiola.

A bennmaradásért vívott küzdelemben még három csapat érintett: a Freiburg, a Wolfsburg és a Hamburg. Utóbbi már csak az osztályozós helyet érheti el, de azt is csak akkor, ha hazai pályán legyőzi a Borussia Mönchengladbachot, s közben a Wolfsburg kikap sereghajtó vendégétől, a Kölntől. A Wolfsburg akár teljesen megmenekülhet, ha nyer és az előtte álló Freiburg alulmarad az Augsburggal szemben. Ez esetben a Freiburg kényszerülne pótvizsgára.

Címlapkép: AFP