Nemzetközi foci

Barcelonai futballfilozófia: a labda a kincs

Nem a kaput kell védeni vagy támadni.

A labdabirtoklás elsődlegességére hívta fel a figyelmet Joan Vila Bosch, az FC Barcelona módszertani igazgatója, aki Carles Rexach, a klub elnöki tanácsadója társaságában részt vesz a Testnevelési Egyetem szerdai edzőtovábbképzésén a Groupama Arénában.

Az M1 aktuális csatornán kedd este azt mondta, egy játékmódszert, egy modellt szeretnének megismertetni az érdeklődőkkel.

Ennek az az alapja, hogy a labda a mi kincsünk. Nem a kaput kell védeni vagy támadni, hanem a labdára kell nagyon vigyázni. Mert egy csapat a labda nélkül nem uralhatja a játékot ‒ hangsúlyozta.

Emlékeztetett rá, hogy ez az a filozófia, melyet annak idején Johan Cruyff és Carles Rexach honosított meg a katalán klubban.

Együtt játszottunk a csapatban, utána pedig edzőként folytattuk ott a pályafutásunkat. Megpróbáltuk mindenkitől a legjobb elemeket átemelni, tulajdonképpen ebből alakult ki ez a koncepció ‒ emlékezett vissza Rexach, aki Cruyff mellett másodedzőként tevékenykedett.

Arra a kérdésre, hogy mennyire nehéz a filozófiát a mai napig megőrizni, Vila úgy reagált, hogy „nagyon nehéz, mert létrehozni valamit, építkezni mindig sokkal nehezebb, mint rombolni”.

Sok csapatnál az az elképzelés, hogy nem számít a labda, nekünk pedig az a legfontosabb. Ezt a filozófiát életben tartani és a gyakorlatba átültetni az egész klubban, nagyon nehéz ‒ tette hozzá.

A beszélgetésben előkerült Lionel Messi szerződtetése is, amiről Rexach azt mondta, annak idején nehéz volt meggyőzni a klubot.

Akadt, aki azt mondta, nagyon jól játszik, volt, aki szerint csodálatosan futballozik, de kicsi, mások szerint pedig mivel külföldi, nem tudjuk szerződtetni. Azt mondtam, rendben, nézzük meg egy meccsen, hogy akarjuk-e vagy nem, de előre mondták nekem, nagyon jónak kell lennie ahhoz, hogy külföldit szerződtessünk. Aztán az első öt percben látszott, hogy más ‒ elevenítette fel a 2000 őszén történteket Rexach.

Hozzátette: „nem kell érteni a futballhoz ahhoz, hogy lássuk, Messi a legjobb”.

Mint mondta, a klub húzta az időt, nem akart megszületni a 13 éves argentin labdarúgó szerződése, így ő maga írt egy alkalommal egy szalvétára két mondatot, hogy megnyugtassa Messi apját.

Aláírtuk, ezzel megnyugodott ‒ mondta.

A mai Barcelonára visszatérve Vila úgy fogalmazott, még mindig elsősorban saját nevelésű játékosokra akarnak építeni, még ha ez nem is mindig sikerül. Már csak azért sem ‒ indokolt ‒, mert nem minden korosztály egyforma, ráadásul angol klubok is vittek el tőlük komoly ajánlatokkal fiatal labdarúgókat.

Joan Vila Bosch edzést tart – fotó: youtube.com

A Barcelona áprilisban saját nevelésű futballista nélkül játszott a Celta Vigóval, ami előzőleg 16 éve, éppen Rexach edzősködése idején fordult elő. A szakember erre úgy reagált, akkor hirtelen kellett beugrani a menesztett elődje helyére, és nem állt rendelkezésre megfelelő keret, de ő azt vallotta, hogy ha a Barcelona jó akar lenni, akkor a többségnek náluk nevelkedett játékosnak kell lennie.

A Barcelonában futballozni nem csak játék, ez egy életérzés. Azt mondjuk, hogy a Barcelona több mint egy klub ‒ utalt a klub jelmondatára.

nyitókép: URBANANDSPORT / NURPHOTO

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!