Nemzetközi foci

40 milliárdos veszteség egy év alatt

A világ egyik legértékesebb klubjának ez meg sem kottyan.

A kínai bajnok Kuangcsou Evergrande 987 millió jüan (156 millió dollár, vagyis 40 milliárd forint) veszteséget termelt az előző pénzügyi évben ‒ derült ki a klub szombaton közzétett beszámolójából.

A klub éves bevétele 528 millió jüan (83 millió dollár) volt, ennek több mint hetven százaléka a reklámokból származott, és csak 8,5 százalékát tették ki a jegybevételek.

Az ingatlanfejlesztő Evergrande csoport 2010-ben vette át a klub működtetését. Azóta a csapat sorozatban hétszer lett bajnok, és kétszer az ázsiai Bajnokok Ligáját is megnyerte. Olyan sztárjátékosokat és a világhírű edzőket szerződtettek, mint Elkeson, Muriqui, Ricardo Goulart és Dario Conca, valamint Marcello Lippi, Luiz Felipe Scolari és Fabio Cannavaro.

A klub jelenleg 19 milliárd jüant (3 milliárd dollár) ér, ezzel a világ egyik legértékesebb futballklubja.

Az Evergrande Group 57 százalékos részesedéssel rendelkezik a klubban, az e-kereskedelmi óriás Alibaba pedig 38 százalékkal.

Ebben a szezonban Cannavaro csapata komoly kihívással szembesül a kínai élvonalban, hiszen az Oscar és Hulk nevével fémjelzett Sanghaj SIPG szeretné letaszítani a trónról.

nyitókép: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik