Nemzetközi foci

Megtörtént a nagy bejelentés Iniesta jövőjéről

Végre kiderült, megy vagy marad.

Andrés Iniesta sajtótájékoztatót tartott pénteken Barcelonában, és könnyek között jelentette be hivatalosan, hogy 22 év után távozik a katalán klubtól.

Arról nem szólt, hogy hol folytatja pályafutását, bár a spanyol média biztosra veszi, hogy Kínába szerződik, és a Csungcsing Tangtaj Lifan játékosa lesz, ahol jelenlegi fizetése dupláját kapja. Az ázsiai csapat edzője az egykori portugál szövetségi kapitány, Paulo Bento.

A 34 éves játékmester tavaly nyáron is járt Csungcsingben, akkor több eseménynek is díszvendége volt, emellett a saját focitáborát népszerűsítette. A középpályás a tervek szerint két és fél éves szerződést ír alá Kínában, és a világbajnokság után csatlakozik majd új csapatához. A Barcelona ingyen engedi el.

Iniesta 1996-ban csatlakozott a katalán klubhoz, a felnőttek között 2002-ben mutatkozott be, azóta 669-szer játszott az első csapatban. A spanyol bajnokságot nyolc ‒ illetve hamarosan kilenc ‒, a kupát hat, a spanyol Szuperkupát hét, a Bajnokok Ligáját négy, az európai Szuperkupát három, a klubvilágbajnokságot szintén három alkalommal nyerte meg.

A spanyol válogatottban 125 mérkőzésen eddig 13 gólja volt. Egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, jelenleg is tagja a keretnek.

Számos egyéni díja és elismerése közül kiemelkedik az Aranylabda-szavazás második (2010), harmadik (2012) és negyedik (2011) helyezése. A France Football című szaklap éppen a héten kért elnézését tőle, amikor az elsőség végül elmaradt.

Amennyiben a katalánok vasárnap este legalább döntetlent játszanak a Deportivo La Coruna otthonában, ismét bajnokok lesznek. Ebben az esetben hétfőn Barcelonában hatalmas ünnepség lesz, amit Iniesta vezényel majd. Utolsó meccsét a Real Sociedad ellen játssza.

Hosszasan vívódtam, töprengtem, míg meghoztam a döntést, hogy ez az utolsó itteni idényem, s elhagyom a világ legjobb csapatát ‒ mondta Iniesta.

Hozzáfűzte, úgy érzi, fizikailag és mentálisan is már képtelen a legjobbját nyújtani.

Josep Maria Bartomeu klubelnök még csütörtök este úgy fogalmazott, Iniesta meghatározó játékosa volt egy rendkívül sikeres korszaknak, sőt a csapat legfontosabb tényezője volt 2004 óta, aki mindent megtett a klubért.

Frank Rijkaard óta ő volt a legfontosabb játékos minden edző számára, legyen az Josep Guardiola, Tito Vilanova, Gerardo Martino, Luis Enrique vagy Ernesto Valverde ‒ tette hozzá.

Bartomeu kifejtette, szakmailag és emberileg is nagyra tartja a középpályást.

nyitókép: AFP/LUIS GENE

Olvasói sztorik