Nemzetközi foci

Felkészültek a videóbíró okozta vitás kérdésekre a vb-n

Olyan bírók is szerepet kapnak az elemzések során, akik meccseket vezetnek a tornán.

Kijelölték azt a 13 játékvezetőt, aki a videóbíró-rendszert kezeli majd a nyári, oroszországi világbajnokságon. Pierluigi Collina, a nemzetközi szövetség (FIFA) játékvezetői testületének vezetője szerdán elmondta, olyan bírók is szerepet kapnak az elemzések során, akik meccseket vezetnek a tornán.

A technológia több bírálatot kapott a közelmúltban, és bár – a világ legjobb játékvezetőjének hat alkalommal megválasztott – Collina védelmébe vette, hangsúlyozta, hogy még a videóbíró sem mindig ad végleges válaszokat a vitás kérdésekre.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó esetre hétfő este, a német Bundesligában került sor. A Mainz-Freiburg mérkőzésen a játékvezető lefújta az első félidőt, a játékosok az öltözőbe vonultak, bekapcsolták a gyepszőnyeg öntözőberendezését, de a videóbírós elemzés során kiderült, hogy a vendégek védője, Marc-Oliver Kempf kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül.

Tolongás: hat PL-klub vadászik a legújabb angol csillagra
Félelmetes mutatók: nem csoda, hogy ilyen kapós...

A futballistákat kihívták az öltözőből – a vendégek először nem akartak visszatérni, mert azt mondták, ha a bíró lefújta, akkor vége a félidőnek – és valójában csak az értékesített tizenegyes után kezdődhetett a pihenő. Collina szerdán elmondta, kedden ez is szóba került a jelenleg is tartó firenzei tanácskozáson, és a bírók kaptak néhány egyértelmű ajánlást arra az esetre, ha hasonló a világbajnokságon is előfordulna.

Címlapkép: Pierluigi Collina. Fotó: AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik