Nemzetközi foci

Komoly változtatásokat javasol a Fradi az Európa Ligában

Orosz Pál nyilatkozott a jövőről.

Az Európai Klubok Szövetsége 20. közgyűlését tartotta az olaszországi Rómában. Az immár 163 európai egyesületet tömörítő szervezet egyben fennállásának 10. évfordulóját is megünnepelte – írja a Ferencvárosi TC hivatalos honlapja.

A kétnapos konferencián a Ferencvárost Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója képviselte, aki elárulta, milyen javaslatot tettek az Európa Liga 2021–24-es ciklusától kezdve.

Oroz Pálék javaslatot tettek az Európa Liga megreformálására Fotó: fradi.hu

– Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Ferencváros is képviseltetheti magát ebben a munkacsoportban olyan klubok mellett, mint az Ajax, a HJK Helsinki, a Legia Warszawa, a Monaco, az AS Roma, a Celtic Glasgow vagy a Rapid Wien. A munkacsoporttal több hónapon át tartó munkát és tárgyalásokat követően most azt a javaslatot tettük az UEFA-nak, hogy változzon meg az Európa Liga lebonyolítása 2021-től. A sorozat presztízsét emelni kell: ha összehasonlítjuk a Bajnokok Ligájával, értékmérő, hogy a csoportkör eléréséért az EL-ben 2.92 millió euró bónusz jár, szemben a BL 15.25 milliójával. Azt tudomásul vettük, hogy a BL topcsapatok szűk körének játéka, ahová szinte lehetetlen már odaférni, hiszen aki kicsit is ért a labdarúgáshoz, nagy valószínűséggel megmondhatja, hogy a következő évben melyik húsz csapatból kerül majd ki a legjobb tizenhat mezőnye. Az EL-nek viszont önálló identitásra van szüksége, függetleníteni kell a BL-től. Régen megvolt a presztízse az UEFA-kupának, a KEK-nek és a BEK-nek is, ami most kicsit megváltozott, hiszen a BL egy globális brand lett. Ma már nagyrészt nem azért szurkol valaki a Real Madridnak vagy a Bayern Münchennek a BL-ben, mert spanyol vagy német állampolgár, hanem azért, mert vonzódik ezeknek a multinacionális cégeknek a tökéleteshez közelítő termékéhez, ami nem más, mint a játékuk, a játékosaik és a klub imidzsük. Legyünk őszinték magunkkal, amikor valaki a tv-ben megnézi a keddi és szerdai BL-meccseket, javarészt már csak akkor ül le csütörtökön EL-meccset nézni, ha érdekelt benne a nemzete. Az EL lett a nemzetek versengése klubszinten. Ennek érdekében szeretnénk elérni, hogy 2021-től megszűnjön az átjárás, a BL-csoportkörből ne lehessen „leesni” az Európa Ligába, megszüntetve ezzel a másodrangúság érzetét, hanem az EL-főtáblán legyen 64 csapat négyfős csoportokban, amelyek közül kerül majd ki a végső győztes. Ez a mi esélyeinket is növelné, hogy az Európa Liga csoportkörében megméressük magunkat. Sok munka áll még előttünk ezen a téren, de úgy érezzük, hogy jó úton haladunk a célunk elérése érdekében – foglalta össze a lényeget Orosz Pál.

Olvasói sztorik