Nemzetközi foci

Újabb Dárdai lehet német válogatott, az edző középső fiát is meghívták

Még mindig nem biztos, hogy futballista lesz a három srác.

Hosszú interjút adott a Délmagyarország című napilapnak Dárdai Pál, a Hertha BSC vezetőedzője. A beszélgetés során természetes szóba került három fia is: Palkó (18), Márton (16) és Bence (12) egyaránt a berlini klubban játszik, előbbi már a felnőtt csapatban is lehetőséget kapott.

– Bence kemény karakter, nem tud veszíteni, ezt még meg kell tanulnia. Ez a dac bennem is megvan, apuban is megvolt. Szükség van rá ahhoz, hogy vezérfarkas legyél. Marci ugyanolyan alázatos, mint én voltam, ő a többiekhez képest kevesebb genetikát kapott sebességben, de nagy játékintelligenciája van. Annak ellenére meghívták az U16-os német válogatottba, hogy még nincs meg a papírja. Palkó már kettős állampolgár, ő épp az U19-es német csapat edzésén sérült meg, emiatt pár hetet ki kell hagynia. Megvan a tehetségük, de közel sem biztos, hogy futballisták lesznek – nyilatkozta Dárdai.

„Otthon másmilyen a futball”

A 42 éves edző elárulta, mindent megteszek, hogy német csapatának játékosai ne találjanak kifogást, most például lecseréltette a teljes gyepszőnyeget az Olimpiai Stadionban, hiszen ha rossz a pálya, és több idő átvenni a labdát, azzal borul a játékrendszerük.

– Otthon másmilyen a futball, más automatizmusokra épül a közeg. Sokat nem akarok róla beszélni, mert nem élek benne, nem az én dolgom, nem akarok senkit megbántani. Nekem a Hertha számít, ahol rám bíztak egy hatalmas vagyont, amiért felelnem kell. Ez most egy nehezebb év, de benne van a kiugrás lehetősége.

fotó: FRANK HOERMANN / SVEN SIMON / SVEN SIMON / DPA

Leekensnek a súgókra kell hallgatnia

A magyar válogatott november óta nem lépett pályára, márciusban azonban bemutatkozik az új szövetségi kapitány, Georges Leekens, aki Kazahsztán és Skócia ellen irányítja majd a csapatot. Dárdai szerint ez egy ismerkedés lesz, semmilyen következtetést nem szabad levonni belőle.

‒ Amikor elvállaltam a válogatottat, elővettem a laptopot, elkezdtem tervezni, mert tudtam, mire vállalkozom. Apu még élt, kiabált velem, hogy nem vagyok normális, ebben a feleségem is egyetértett vele. Két meccs után viszont már látták, hogy a játékosok mindent megcsinálnak a pályán, mert olyat kértem tőlük, amire képesek. Egy Magyarországon új edzőnél ez nincs így, hallgatnia kell a súgókra, őket viszont jól meg kell válogatnia. Időt kell hagyni a kapitánynak.

Felidézte, hogy a válogatottnál megkérte a magyar szurkolókat, meccs közben ne pfujolják a csapatot, mert az „öngól”.

Ebből lett egy nagyon klassz dolog. Bernd Storcknál ez nem jött össze, a csapat ellen fordultak a nézők, ami megöli az egészet ‒ emlékeztetett.

Már tinédzserként külföldre kell igazolni

A Hertha edzője úgy fogalmazott, egy magyar játékosnak 16 évesen külföldre kell mennie, azonosulnia a gyorsabb világgal, akkor megállja majd a helyét. Minél később kerül ki, annál nehezebb dolga lesz, elég Kleinheisler, Kalmár vagy Stieber pályafutását említeni. Vagy akkor olyan jónak kell lennie, mint Huszti vagy Dzsudzsák, az erős közepes nem elég.

A szegedi születésű, korábbi 36-szoros válogatott Szabics Imrét a magyar válogatott stábjából elküldték, jelenleg az osztrák nemzeti csapatnál dolgozik pályaedzőként. Dárdai szerint ha már így alakult, ő járt a legjobban. Az osztrákokkal nagy esélye van kijutni egy világversenyre, tapasztalatot gyűjt.

‒ Aztán ha eljön a pillanat, miért ne lehetne ő az egyik fontos pozícióban a magyar válogatottnál? ‒ tette fel a költői kérdést…

címlapfotó: SOEREN STACHE / DPA

Olvasói sztorik