Nemzetközi foci

Berobbant a PSG-be a korábbi aranylabdás fia

Mindössze 18 éves, de már helyet kap a világsztárok között.

Történelmi jelentőségű volt a PSG szombati 2-0-s sikere a Troyes
otthonában: ekkor mutatkozott be az első csapatban a 18 esztendős Timothy Weah. A név ismerős lehet, és az se csapjon be senkit, hogy egyesült államokbeli játékosról van szó: ő a korábbi aranylabdás libériai támadó, Libéria jelenlegi elnöke, George Weah fia. Timothy Giovani Lo Celso cseréjeként lépett pályára a 78. percben.

Az utanpotlassport.hu cikke szerint Timothy az Egyesült Államokban született, és édesanyja segítségével ismerkedett meg a futball alapjaival, mielőtt tizenhárom évesen a New York Red Bulls akadémiájára került. Egy évvel később azonban Franciaországba tette át székhelyét, miután esélyt kapott a bizonyításra apja sikereinek egykori színhelyén, Párizsban.

A debütáló meccsén három góllal segítette győzelemhez a PSG együttesét az UEFA Ifjúsági Ligában, 8−1-re ütötték ki a bolgár Ludogorec Razgradot. Jó teljesítménye az amerikai edzők figyelmét sem kerülte el, Weah hamar helyet kapott az Egyesült Államok utánpótlás-válogatottjaiban. A tavalyi U17-es világbajnokságon a csapat egyik húzóembereként három góllal segítette a jenkiket a nyolc közé.

Mindent beárnyékol
Dráma: meccs közben halt meg a BL-címvédő edzője – FOTÓ

Az első komolyabb lépcsőfok a profiszerződésének aláírása volt 2017 nyarán. A futballvilág talán erre a hírre kapta fel először a fejét Timothy kapcsán, de az akkor még csupán 17 éves csatárnak várnia kellett az igazán nagy bevetésre. Az évadot a második csapattal kezdte meg a francia negyedosztályban, amellett az U19-es együttes meghatározó tagja volt az UEFA Ifjúsági Ligában, egészen a Barcelona elleni, nyolcaddöntős búcsúig.

Talán ő sem gondolta, hogy már ebben a szezonban bemutatkozhat a PSG első csapatában. A körülmények azonban szerencsésen alakultak, hiszen Kylian Mbappé és Neymar sem tudta vállalni a Troyes elleni bajnokit, emellett a hétközi Bajnokok Ligája találkozó előtt több kulcsjátékosnak is pihenőt adott Unai Emery vezetőedző. Így alakult, hogy a 78. percben Timothy Weah ugyan név nélküli mezben, de pályára léphetett először az élvonalban, alig pár nappal 18. születésnapját követően. Kis híján gólt is szerzett, de ziccerét a kapusba lőtte, a PSG azonban így is magabiztos sikert aratott idegenben.

Fotó: AFP
Olvasói sztorik