Nemzetközi foci

Négy magyarral és megannyi új sztárral rajtol az MLS 2018-as szezonja

Komoly kihívói lesznek Nikolicsnak a gólkirályi címért folytatott harcban.

Március 3-án, szombaton rajtol a négy magyar légióst is foglalkoztató észak-amerikai profi labdarúgó-bajnokság, az MLS 23. szezonja. Alábbi összeállításunkban a ligában vitézkedő magyarokat, a legnagyobb sztárokat mutatjuk be.

Magyarok a tengerentúlon

Nikolics Nemanja tavaly üstökösként robbant be a Chicago Fire csapatába és az MLS-be. A magyar csatár az alapszakasz végén gólkirályi címet ünnepelhetett, több díjat is bezsebelt és mára a liga egyik legnépszerűbb játékosává nőtte ki magát. Nikolics értéke is emelkedett az elmúlt szezonban, jelenleg 4.5 millió euróval az MLS kilencedik legértékesebb futballistája. A 30 éves támadónak idén azért nehezebb dolga lehet, hiszen bizonyára már készülnek rá az ellenfelek azok után, hogy tavaly szinte ismeretlenül érkezett Chicagóba.

Remek felkészülésen van túl a Sporting Kansas City 21 éves magyar támadója, Sallói Dániel, akinek az előttünk álló szezon jelentheti a nagy áttörést az MLS-ben. Tavalyi szerződtetésekor a DC United Stieber Zoltánt tette meg a legjobban fizetett játékosának, a 25-szörös magyar válogatott szélső a 2018-as szezonban alapemberként újra felépítheti magát a sok németországi kudarc után. Katari kitérő után tért vissza Amerikába a 29 éves, 32-szeres válogatott Németh Krisztián. A támadó korábban már bizonyította, hogy fekszik neki az MLS, hiszen sikeres idényt futott a Sportinggal. Németh idén a New England Revolution színeiben rugdoshatja majd a gólokat.

A nyitány

Vasárnap, 01.00: Philadelphia Union–New England Revolution
Vasárnap, 01.30: Orlando City–DC United
Hétfő, 01.30: Sporting Kansas City–New York FC

Messi végig ezt nézte?
Na melyik magyar város neve virított a stadionban a Barca meccsén?
Átigazolás
Patthelyzet! Ugyanazt a játékost akarja leigazolni a Real Madrid és a Barcelona
Edzőt kereshet a Fradi?
Az eddigi legnagyobb név hívja Thomas Dollt
Nikolics a liga legnagyobb sztárjai közé tartozik Fotó: Chicago Fire Facebook

Kaká visszavonult, de nem fogynak a sztárok

A brazil aranylabdás Kaká ugyan visszavonult az előző idény végén, de az MLS így sem szűkölködik igazi világsztárokban. A liga legértékesebb játékosa jelenleg a mexikói Carlos Vela, aki januárban a Real Sociedadtól igazolt a Los Angeles FC-be és fénykorában az Arsenalban csillogtatta meg tudását. Nem szabad elfeledkezni a címvédő Toronto FC klasszisáról, Sebastian Giovincóról sem, aki évek óta a liga meghatározó játékosa. Rajtuk kívül meg kell említeni még Giovinco csapattársát, a korábbi Roma-játékos Michael Bradleyt, valamint a Galaxyben futballozó Jonathan dos Santost.

Természetesen ott van még Nikolics csapattársa, a világbajnok Bastian Schweinsteiger is, valamint a Seattle Sounders 53-szoros uruguayi válogatott középpályása, a 28 éves Nico Lodeiro és a New York City FC csapatkapitánya, a spanyol válogatott gólrekordere, a világbajnok, Eb- és Bajnokok Ligája-győztes David Villa.

Meg kell említenünk a 128-szoros amerikai válogatott Tim Howard nevét, a 38 éves veterán kapus a Manchester United és az Everton után most a Colorado Rapids hálóját őrzi. Vela mellett januárban igazolt a ligába a 46-szoros holland válogatott Gregory van der Wiel, aki legszebb éveit a PSG-ben töltötte, most már a Torontót erősíti. A szakértők idén sokat várnak az Atlanta United 24 éves venezuelai válogatott csatárától, Josef Martíneztől, aki tavaly sokat volt sérült, de 21 MLS-találkozón így is 19-szer talált a kapuba.

Josef Martínez lesz Nikolics legnagyobb kihívója? Fotó: AFP / ADRIAN MACIAS / MEXSPORT

Az MLS 10 legértékesebb játékosa:

Carlos Vela (Los Angeles FC), 10 millió euró
Sebastian Giovinco (Toronto FC), 8 millió euró
Miguel Almirón (Atlanta United), 8 millió euró
Ezequiel Barco (Atlanta United), 6.5 millió euró
Jonathan dos Santos (Los Angeles Galaxy), 6 millió euró
Nicolas Lodeiro (Seattle Sounders), 5.5 millió euró
Josef Martínez (Atlanta United), 5 millió euró
Diego Váleri (Portland Timbers), 4.5 millió euró
Nikolics Nemanja (Chicago Fire), 4.5 millió euró
Romain Alessandrini (Los Angeles Galaxy) 4 millió euró

Ki nyeri a bajnokságot?

Komoly jóslatokba nem szeretnénk bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mely csapatok lesznek a címvédő Toronto FC legnagyobb riválisai a bajnoki címet tekintve. A puszta tényeket és keretek figyelembe véve a liga legértékesebb csapata jelenleg az Atlanta United, amelyet a bajnok Toronto, a Los Angeles Galaxy, a Portland Timbers és a Seattle Sounders követ.

Olvasói sztorik