Nemzetközi foci bajnokok ligája

Soha többet nem látunk magyar csapatot a Bajnokok Ligájában?

Minden megváltozik a sorozatban, az UEFA nagy kiszúrt velünk (is). Összefoglaló.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a hivatalos oldalántette közzé azokat az információkat, amik a Bajnokok Ligája lebonyolításának főbb változásairól szól. Az extrém mértékű átalakulások következtében sokkal nehezebb lesz bejutni a legrangosabb nemzetközi kupasorozat főtáblájára, így egyértelműen kijelenthető, hogy ezek a szabályváltozások nem könnyítik meg a magyar csapatok egyébként sem túl rózsás helyzetét.

Ezt olvastad már?
A Honvéd kapusa állatian frappáns poszttal felelt a kritikusainak – FOTÓ

A 32 csapatos főtáblára 26 hely alapból elkel a következő idénytől, méghozzá ilyen formában:

  • 1 helyet kap a BL címvédője
  • 1 hely jut az Európa Liga-győztesnek
  • Európa négy legjobb bajnokságából – spanyol, olasz, német, angol 4 hely jut az első négy helyezettnek, azaz itt összesen 16 hely fog elkelni
  • az UEFA-koefficiens alapján az 5. és a 6. legerősebb bajnokság – francia és orosz – első két helyezett csapata, azaz összesen 4 együttes
  • az UEFA-koefficiens alapján a 7., 8., 9. és a 10. helyen rangsorolt bajnokságok – portugál, ukrán, török, belga – bajnokai, azaz 4 csapat
  • A fennmaradó hat hely megszerzéséért két külön ágon vetélkednek majd a csapatok. Az egyik ág a „bajnokok ága”, a másik pedig a „liga-ág”.

    Fontos változások a BL-ben Fotó: AFP

    A bajnoki ágon négy csapat juthat be a főtáblára, itt fognak versenyezni az UEFA-koefficiens alapján a 11.-től lentebb rangsorolt országok bajnokai, azaz a 33. helyen álló NB I címvédője is.

    A magyar csapatnak itt az előselejtezőben még nem, az első selejtezőkörben viszont már csatlakoznia kell a küzdelmekhez, így összesen négy körön kell túlverekednie magát oda-visszavágós rendszerben. Még egy fontos változás, hogy mindegyik BL–selejtezős kieső folytathatja az Európa Liga selejtezőjében is.

    Az első selejtezőkör már július 10-én és 11-én rendezik, azaz a magyar bajnok a világbajnokság alatt már megkezdi a nemzetközi szereplését.

    A „liga-ágon” keresztül 2 hely kaparintható meg, itt három kieséses, oda-visszavágós selejtezőkörben mérkőzik meg egymással az UEFA-koefficiens alapján az 5. és a 6. legerősebb bajnokság harmadik helyezettjei, valamint az UEFA-koefficiens alapján a 7.-től a 15.-ig rangsorolt bajnokságok második helyezettjei.

    Olvasói sztorik