Nemzetközi foci

A piaczárás sem akadály: egykori nagyágyúk, akik ingyen megszerezhetők

Szabadon igazolható játékosok: Olaszországban összeállhat az exarsenalos trió.

A topbajnokságokban zárult a téli átigazolási piac, ám a legtöbb Nyugat-európai országban sem lehet már új játékosokat szerződtetni. Kivételek persze akadnak, hiszen azon futballisták, akik szabadon igazolhatóak – tehát nem köti őket érvényes szerződés klubcsapathoz – határidőtől függetlenül bármikor aláírhatnak a következő állomáshelyükön.

Összeállításunkban mutatjuk a Transfermarkt adatai alapján az ingyen megszerezhető, pályafutásuk csúcsán szebb napokat is megélt nagyágyúkat.

Samir Nasri

Samir Nasri piaci értékét még mindig tízmillió euró körülire becsüli a Transfermarkt. A harmincéves francia játékos múlt hónapban bontott szerződést a török Antalyasporral, azóta nem talált magának új klubot. Korábban az Olympique Marseille, az Arsenal, a Manchester City és a Sevilla színeiben is megfordult.

Nasri januárban távozott a török klubtól Fotó: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY

Patrice Evra

Egészen szerda délutánig ebbe a “klubba” tartozott a 36 éves francia futballista is. Mint ismert, az ősszel a Marseille kirakta, miután fejbe rúgott egy szurkolót. Az UEFA a nemzetközi meccsektől is eltiltotta Evrát júniusig. A rutinos bekk az évad végéig szóló szerződést írt alá a West Ham Uniteddel.

Anderson

A brazil középpályás 2007-ben hatalmas reményekkel érkezett meg a Manchester Unitedhez, de ígéretes pályája félresiklott, nem tudta befutni azt a karriert, amit jósoltak neki. Legutóbb a brazil Internacionalt erősítette, januárban azonban szerződést bontottak vele. Kérdés, talál-e még magának új csapatot, vagy 29 évesen szögre akasztja a csukát?!

Alex Song

A 30 éves kameruni védő január 31-én bontott szerződést az orosz Rubin Kazannyal. A legfrissebb sajtóhírek szerint Song mellett Nasrit is kinézte magának az olasz bajnokságban újonc Benevento, így nem kizárt, hogy Bacary Sagnához csatlakozva ex-Arsenalos trió reuónióját láthatjuk a kiscsapatnál. Song az Arsenal mellett többek között az FC Barcelonát is erősítette, a katalánokkal bajnoki címet is nyert.

Terítéken az ex-arsenalosok: Sagna után Song is a Beneventóhoz tart? Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

Joleon Lescott

A korábbi huszonhatszoros angol válogatott védőnek már tavaly nyár óta nincs csapata, akkor a Sunderlanddel bontott szerződést. Azóta az amatőr ligás AFC Telford edzéseit látogatja, hogy formában tartsa magát. A 35 éves bekk még nem tett le arról, hogy talál magának új klubot. Karrierje csúcsán a Manchester Cityvel kétszer nyert bajnokságot, de az FA Kupában és a Ligakupában is csúcsra ért.

Marouane Chamakh

A most 34 éves francia csatár 2010-ben hatalmas reményekkel igazolt a Bordeaux-tól az Arsenalba, ahol adós maradt a gólokkal és nem tudta megváltani a világot. Később szerencsét próbált a WHU-nál, a Crystal Palace-nél, legutóbb a Cardiff City alkalmazásában állt. 2017 januárja óta nincs csapata, utoljára 2015 májusában talált az ellenfél hálójába.

Mi a helyzet a magyar játékosokkal?

A Transfermarkt szerint jelen pillanatban Köteles László a legértékesebb magyar futballista (300 ezer euró körül mozog piarci értéke), akinek nincs csapata. A hálóőr nemrégiben bontott szerződést a belga Genkkel, ahol az utóbbi időben már nem számoltak vele a meccskeretben. A rutinos kapus mellett Kabát Péter vagy éppen Lázok János nevével is találkozhatunk a listán, ami ITT érhető el.

Köteles szabadon igazolható Fotó: www.krcgenk.be

Olvasói sztorik