Nemzetközi foci

Itt a jövő: pénz helyett bitcoinért vettek meg egy labdarúgót

A futballba is betör a kriptovaluta?

Érdekes hírről számolt be a sport365.hu. Bár a magyar alsóbb osztályokból is ismerjük, hogy nem csak pénzért lehet megvenni valaki játékjogát – egy zsák labda, háló, maradék töltött káposzta… –, ez most egy egészen új szintre lépett.

A futball történetében először ugyanis digitális fizetőeszközzel, bitcoinnal vett játékost egy csapat. A török Harunustaspor elnöke, Haldun Sehit úgy nyilatkozott: Omer Faruk Kiroglunak 2000 török líra mellett további 2000 lírának, nagyjából 132 ezer forintnak megfelelő bitcoint adtak azért, hogy náluk szerepeljen. A klubvezető hozzátette: szándékosan a kriptodevizát választották fizetőeszköznek, hogy ismertté tegyék magukat Törökországban és a világban.

Fotó: AFP

Hogy mi az a bitcoin? A Wikipedia meghatározása szerint egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án bocsátottak ki. A bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, sem egyéb megbízható harmadik féltől, mivel a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik.

A kriptovaluta pedig az összefoglaló név: egy olyan digitális eszköz, amely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál. Kriptográfiát, titkosítást használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptovaluták a digitális valuták egy részhalmazát képviselik, de besorolhatók az alternatív valuták vagy a virtuális valuták csoportjába is.

Olvasói sztorik