Nemzetközi foci

Leekens: Gera nem olyan jó, mint Messi, de vezéregyéniségét nehéz pótolni

A szövetségi kapitány azt is elárulta, hány centit nőtt, mióta kinevezték, és a szakmai stábról is beszélt.

Személyesen vett részt a szerdai Nemzetek Ligája-sorsolásán Georges Leekens, aki a csütörtöki Telki sajtótájékoztatón elárulta, olyan büszkén járkált a magyar válogatott kapitányaként a többiek között, hogy tíz centit nőtt.

Izgalmas infók egy helyen!
Pörög az átigazolási piac: Neymar, Bale, Özil, Bogdán

– Számunkra most a legfontosabb a Nemzetek Ligája, ez az első lépés, nem az Eb-selejtezők – nyilatkozta Leekens. – Új lehetőség arra, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, amit ki kell használnunk. Sokan csalódottak, mert nem leszünk ott a vébén, ez számunkra is nagyon rossz, fájdalommal jár, de előre kell néznünk, már most fel kell készülni a következő világbajnokságra. A szövetségi kapitány hozzáadott értéke a válogatottnál csak öt százalék, de ezt megpróbálom teljesen kihasználni.

Fontos lehetőség a Nemzetek Ligája Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A belga tréner hozzátette, nem szeretne számolgatni, sosem volt túl jó a statisztikában, sosem hitt a százalékokban, az esélyekben. Kiemelte, mindenki nulla pontról indul, az a kérdés, hogyan szerezzük meg a pontokat, ehhez a játékosoknak száz százalékot kell nyújtani, akkor tudnak bekerülni a csapatba.

– Volt már két megbeszélésem is a segítőkkel arról, milyen szempontok alapján válogassuk be a játékosokat a válogatottba. Ha egy labdarúgó nem teljesít hibátlanul a klubcsapatában, az még nem azt jelenti, hogy nem lehet kerettag. Minden posztra két-három játékost szeretnék beválasztani. Gera például nem olyan jó, mint Messi, viszont mentálisan vezéregyénisége volt a csapatnak, ezért nagyon nehéz őt helyettesíteni – folytatta a szövetségi kapitány.

Újságírói kérdésre Leekens az amerikai légiósokra is kitért, akiknek nagyon sokat kell majd utazniuk rövid idő alatt a Nemzetek Ligája-meccsek miatt, ami akár bonyodalmakat is okozhat.

Nikolicsról is beszélt a kapitány Fotó: MLSZ Facebook

– Nikoliccsal találkoztam az év végi gálán, úgy éreztem rajta, hogy szeretne a válogatottban szerepelni. Akit jogilag elhozhatok a klubcsapattól, azt be fogom hívni. Voltam klubcsapat edzője, tudtam, ha jön a válogatott szünet, akkor el kell engednem a játékost. Minden labdarúgó szeretne a nemzeti csapatban játszani, ez a legmagasabb szint, ha hívni fogom őket, szerintem jönni fognak, még az amerikaiak is – mondta a belga tréner.

A sajtótájékoztató végén Leekens a szakmai stábjáról is beszélt, akikkel kapcsolatban elárulta, hogy két-három hét múlva hozza nyilvánosságra a neveket.

– Arra van szükségem, hogy egy olyan szakmai stáb legyen körülöttem, ami velem tud gondolkodni, elfogadja a módszereimet. Szükségem van olyan nagy nevekre is, mint Róth Antal, de olyanokra is, akik nem annyira ismertek, de keményen dolgoznak és mindent megtesznek a munka érdekében. Fanatikus vagyok, úgy érzem magam, mint egy ereje teljében lévő kutya, ami mindent akar. Nem vagyok könnyű ember, nem várom el, hogy mindenki könnyen tudjon velem dolgozni, de ha vissza akarunk kerülni egy magasabb szintre, akkor kemény munkára van szükségünk – zárta a sajtótájékoztatót Georges Leekens.

Olvasói sztorik