Nemzetközi foci

Alaposan odavág az UEFA a játékosügynököknek

Kizsákmányolás, csalás, korrupció, pénzmosás...

A játékosügynökökre vonatkozó fizetési korlátozás bevezetését tervezi az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA). Az UEFA a klubok, az európai bajnokságok és a játékosok szervezetének képviselőivel folytatott megbeszélését követően adott ki közleményt, amelyben jelezte, hogy az átigazolásokból az ügynököknek járó díjakat akarja korlátozni. A szövetség szerint jelenleg aránytalanul túlfizetettek az ügynökök, ráadásul a munkájuk színvonala esik.

A kontinentális szövetség felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani rendszerben fennáll a veszélye a fiatal játékosok kizsákmányolásának, a csalásnak, a korrupciónak és a pénzmosásnak. Mindehhez hozzátette, hogy az európai jogalkotók segíthetnek a törvénytelenségek felszámolásában.

Az UEFA a megbeszélést azután kezdeményezte, hogy a múlt héten megjelent a szövetség tanulmánya a klubok gazdálkodásáról, s ebből kiderült, hogy az elmúlt öt évben az ügynökök összesen 2,5 milliárd fontot kerestek a kontinensen történt játékos-eladásokból, ami a teljes pénzmozgás 13 százaléka.

Mino Raiola, korunk legismertebb játékosügynöke Fotó: AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik