Nemzetközi foci

Nemzetek Ligája: a világbajnok kapitány nehéz ellenfeleket szeretne

Szerdán lesz a sorsolás.

Nehéz ellenfeleket kíván a német válogatottnak Joachim Löw szövetségi kapitány az első alkalommal kiírt Nemzetek Ligája szerdai sorsolásán.

Ezt olvastad már?
Megtaláltuk a világ legjobb edzőjét – hivatalos

„Mindig a legerősebb gárdákkal akarjuk összemérni magunkat, ezért nem lenne ellenemre, ha a sorsoláson nehéz riválisokat kapnánk” ‒ fogalmazott a szakember a lausanne-i ceremónia előtt.

A világbajnok német csapat az A-osztály első kalapjában szerepel, azaz az Európa-bajnok portugálokkal, illetve a belgákkal és a spanyolokkal nem találkozhat.

Ehelyett a szeptembertől novemberig tartó oda-visszavágós szakaszban a második kalapból Anglia, Franciaország, Olaszország vagy Svájc, a harmadikból pedig Horvátország, Izland, Lengyelország vagy Hollandia kerülhet hozzájuk.

Joachim Löw erős ellenfelekre vágyik Fotó: Europress/AFP

Löw ott lesz a szerdai sorsoláson, de hangsúlyozta, most még csak az oroszországi világbajnokságra összpontosít. „Jelenleg minden terv középpontjában a vébé áll” ‒ jelentette ki.

Az idén debütáló sorozatban Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban (A, B, C, D) méri majd össze tudását, s mindegyikből egy csapat szerez indulási jogot a 2020-as Európa-bajnokságra. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13‒24. pozícióban található együttesek, míg a C (25‒39.) és a D (40‒55.) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak.

Mi a lényeg?

Minden osztályban négy csoportra osztják a válogatottakat, amelyek 2018 szeptemberében, októberében és novemberében oda-visszavágós alapon játszanak egymással a csoport-elsőségért. Az eredmények alapján a B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei egy osztállyal feljebb jutnak, az A-, B- és C-osztály csoport-utolsói pedig kiesnek.

Minden osztály négy-négy csoportgyőztese 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben megmérkőzik a fennmaradó négy Európa-bajnoki helyért. Mindegyik kategóriában az a legelőkelőbb helyen záró válogatott jut indulási joghoz, amelyik a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradt a részvételt garantáló első és második helyekről.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik