Nemzetközi foci

Nekik van esélyük megnyerni a 2018-as világbajnokságot

Tények, vélemények, elemzések. Öt magyar szakíró, öt vélemény. Százötvennégy nappal a világbajnokság előtt indul a Rangadó.hu sorozata.

Százötvennégy nap múlva kezdődik a labdarúgó-világbajnokság Oroszországban. A csoportbeosztás ismert, tudjuk, kinek milyen
út vezethet a sikerig.

Hat hónap sok idő, de az erőviszonyok már látszódnak. A Rangadó.hu elindítja hatrészés sorozatát, amelyben szakértőkkel, szakírókkal próbálunk eligazodni az erőviszonyok között.

Sorozatunk első részében azt kérdeztük, kiket tartanak esélyesnek, kik juthatnak el legalább az elődöntőig.

Hegyi Iván, újságíró, a Sport Tv állandó szakértője.

– A legtöbbször nem a legjobb négy válogatott kerül a legjobb négy közé, mert az elődöntő mezőnyének egyik résztvevője sokszor ‒ meglepetésre ‒ nem a legjobbak kerül ki. A legnagyobb esélye a négy közé jutásra vitathatatlanul a francia, a brazil, a német és a spanyol válogatottnak van, mert ezek kiemelkednek a világ élmezőnyéből. Közülük hárman szinte biztosan bent lesznek a négy között, ha addig nem kerülnek össze.

Kele János, a Britannia blog szerkesztője, a Spíler Tv szakértője.

– A brazilokat nagyon erősnek látom, szerintem ők most jók lesznek ezen a világbajnokságon, elől és hátul is igencsak rendben vannak. Akik szintén hasonló erősségűek a keretet illetően, azok a franciák, a németek és a spanyolok, úgyhogy én ezt a négy válogatottat várom a legjobb négy közé. Az argentinoknak is jó a játékoskeretük, de őket most nem érzem annyira erősnek.

Németország most is harcban lehet az aranyéremért Fotó: VI Images via Getty Images

Szabó Christophe, a Digi Sport francia foci magazinjának, a Szélkakas szakértője, az Omlett du Fromage blog szerkesztője:

– A saját tippjeimet félretéve érdekesnek tartom, ahogyan a fogadóirodák beárazzák az esélyeket. Egyrészt ők is súlyoznak valószínűségeket a teljesítményekből, keret-összeállításokból, másrészt pedig lekövetik a piaci mozgásokat (mekkora mennyiségben fogadnak a végső győztesre), amivel le- vagy felsrófolják az oddsokat.
Egy kimutatás alapján kijön egy brazil-német-francia-spanyol-argentin sorrend, ami addig rendben van, hogy Németország agyonnyerte a csoportját, Spanyolország és Brazília is meggyőzően hozta a továbbjutást, de Franciaország viszonylag alacsony pontszámmal ment tovább (Lengyelország, Anglia és Svájc is többet szerzett nála), Argentínáért pedig az egész világ imádkozott, hogy ne maradjon le a nagy eseményről. Érdekes, hogy a francia tehetségekben, vagy Messi – várhatóan – utolsó tornájában mekkora potenciált látnak bele.

Ha saját jóslatot kellene mondanom, Németország évtizedes stabilitását lenyűgözőnek tartom a világ elitjében, címvédőként áll ki, újabbnál újabb tehetségekkel, ott a helye az első négyben. Brazília szépen rendezte sorait a 1-7-es bukás óta, úgy tűnik, a sok virtuóz összehangolt zenekarban zenélhet. Spanyolország belső magjában rengeteg a vezéregyéniség, akiket friss tehetségek egészítenek ki, a focijuk pedig kitört abból a dogmából, ami akkor is rájuk volt erőltetve, amikor már nem tudták kellően működtetni. Franciaországot elfogultságból is ide sorolom az első négybe, de vannak kételyeim, hogy el tudnak-e jutni a végső győzelemig.

Portugáliát vékonynak tartom a tornához és az a kockázatkerülő játék, amivel a 2016-os Európa-bajnokságot behúzták, mára már kiszámíthatóvá és vontatottá vált. Argentínát szívmelengető lenne látni edzőjük, Sampaoli miatt, de kevés esélyt látok rá, hogy a mértani csapatjáték kijavítja az egyéni hiányosságokat. Anglia mindig nagy reményekkel érkezik, hogy később csúnyán elbukjon, most talán előrébb léphetnek a tornán, de a végső győzelemhez nem hiszem, hogy elég lesz. Marad még Belgium, ami mérföldekkel jobb edzővel vág neki a tornának, mint korábban, de hamar összekerülhetnek a németekkel, ami lehet, hogy nagy falat lesz.

A brazilok erősek, az angolok bukásra vannak ítélve Fotó: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Koppányi Gergely szakíró, a Real Madrid – A királyi lepel mögött című könyv szerzője, az M4 Sport szakértője.

– Ez sosem könnyű kérdés, hiszen egy favorit csapat botlása a csoportkörben máris boríthatja a papírformát, nehéz előre megmondani, hogyan fog alakulni a legjobb tizenhat mezőnye. Szerintem a négy kiemelkedő válogatott Spanyolország, Németország, Brazília és Franciaország, közöttük nehéz jelenleg sorrendet felállítani.

Méhes Gábor, a Sport Tv népszerű kommentátora, a Magyar Olimpiai Bizottság nívódíjasa.

Spanyolnémet és horvátbrazil elődöntőt várok. A spanyolok visszatalálnak arra az útra, amely a vb- és Eb-címeket hozta, a németek pedig annyira erősek, hogy kis túlzással nekik az elődöntőig nem is kellene meccset játszaniuk. A délszláv csapatok és sportolók rajongójaként abban reménykedem, hogy a horvátok szép jubileumot állítanak az 1998-as, vb-bronzérmes csapatnak, míg a brazilok ezúttal is eljutnak az elődöntőig, és még az is előfordulhat, hogy lesz lehetőségük visszavágni a 2014-es, hazai 1–7-ért a Nationalelfnek.
E négy csapaton kívül a franciáknak, a portugáloknak, Argentínának és Belgiumnak lehet még esélye a legjobb négy közé jutásra.

Olvasói sztorik