Nemzetközi foci

Csak ködösít Baloghról a Palermo?

A klub nem ad pontos információt a magyar játékosról, a „bennfentes” szerint akadnak olyan drukkerek, akik már „el is felejtették” a csatárt.

Balogh Norbert számára egyelőre nem sok babér termett a 2017–2018-as versenykiírásban, hiszen a magyar játékos tétmérkőzésen még nem kapott lehetőséget az olasz másodosztályú Palermo színeiben. Helyzetéről, lehetőségeiről a klub magyar szurkolói oldalának szerkesztőjével beszélgettünk. Íme András admin véleménye a Palermania blogtól.

– Balogh Norbert idény előtt úgy nyilatkozott, a mostani az ő éve lesz: „A soron következő szezon nagyon fontos lesz nekem, a csapatnak és a szurkolóinknak is.” Azóta eltelt huszonegy bajnoki forduló, ám a magyar játékos még nem lépett pályára tétmérkőzésen. Szezon előtt gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerül honfitársunk?
– Megmondom őszintén, nem. Tényleg bíztam abban, hogy az olasz másodosztályban meg tudja majd mutatni, nem a véletlennek volt köszönhető a leigazolása, de ez eddig nem így történt…

Balogh Norbert háttérbe szorult Fotó: Europress/AFP

– Sajtóhírek szerint Balogh folyamatosan sérült, rehabilitációját végzi. Mit gondol, lehet számára visszaút a palermói keretbe vagy a Palermo-kezdőbe?

– Elég furcsa ügy az övé, hiszen fogalmunk sincs, mi van vele. Ha egy játékos lesérül – mint például legutóbb Morganella –, akkor a klub közli, milyen jellegű a sérülése, illetve mennyi időt vesz igénybe a felépülése. Balogh esetében eddig inkább a nagy ködösítés ment. Nem tudni, hogy sérült-e vagy csak nem tartanak igényt rá. Legalább az igazságot jó lenne tudni. Mielőtt az idény elkezdődött volna, már lehetett tudni, hogy nem lesz könnyű dolga beverekednie magát a kezdőbe, de a „furcsa eltűnés” miatt hatványozottan nehéz lesz. Csatárok terén nagy a konkurenciaharc, sokan vannak előtte a sorban, szóval valami nagy meglepetésnek kellene történnie ahhoz, hogy Norbi a 2017–2018-as idényben jelentős szerephez jusson.

– A szicíliaiak kiváló formát mutattak a szezon első felében, a csapat jelenleg az első helyen tanyázik. Meglátása szerint egy egészséges Balogh Norbert beférne a mostani Palermóba?

– Nemrég készült egy videó, ahol Norbi a sérült Morganellának kívánt mielőbbi felépülést. A hozzászólások között a Palermo-szurkolók részéről ment is a poénkodás: „Balogh egyáltalán a csapat tagja még?” Mindez azért, mert a drukkerek meglátása szerint is kurtán-furcsán tűnt el. Egyébként az én személyes véleményem az, hogy – az elmúlt szezonban mutatott játékából kiindulva – Norbi hozzá tudna tenni annyit a csapat teljesítményéhez, mint La Gumina vagy éppen Embalo.

– A sajtóban felvetődött, hogy Balogh már januárban távozhat. Ön szerint lehet a pletykáknak realitása?
– Nehéz erre válaszolni, mivel nem lehet róla semmi konkrétumot tudni. Örülnék, ha maradna a klubnál, és megmutatná: ha nem is lesz ő az „új Cavani”, ahogy az elnök bemutatta, de az igazolása nem volt véletlen. Erre kiváló bizonyítási lehetőség lett volna a Serie B-ben eltöltött idény, de láthattuk, eddig mi történt…

Vajon kap még lehetőséget Palermóban a fiatal magyar? Fotó: Getty Images

– Összességében mi a személyes meglátása: Balogh jól döntött, hogy 2016-ban a Palermo hívó szavára mondott igent, és elhagyta Debrecent? Ezidáig húsz Serie A- és két Olasz Kupa-mérkőzésen jutott szóhoz.

– Butaságnak tartom azt az „elméletet”, mely szerint az olasz élvonal nem a magyaroknak való. A környékbeli országokból számtalan játékos vált meghatározó alapemberré a Serie A-ban. Ha egy Marek Hamsík vagy egy Adem Ljajic megállja a helyét, akkor honfitársaink sem lehetnének esélytelenek… Vagy éppen elég Ivajlo Csocsevot említeni a Palermóból. Három éve játszik a klubnál, többnyire inkább alibizésnek nevezném a teljesítményét, igaz, az utóbbi időben többször is előrukkolt kiemelkedő produkcióval. Ha egy huszonnégy éves bolgár játékos, mint Csocsev rendszeresen képes kezdőként pályára lépni egy Palermo-szintű csapatban, akkor egy magyarnak miért nem sikerül ez? A bolgárokhoz jobban passzol az olasz foci stílusa, mint a magyarokhoz? Szerintem ez butaság! Ez nem nemzetiségfüggő. Úgy gondolom, Balogh jól döntött, amikor igent mondott a Palermónak, hiszen olyan lehetőséget kapott, amit butaság lett volna veszni hagyni. Ha nem is Nagy Ádám vagy Balogh Norbert villant majd nagyot az olasz bajnokságban, akkor reménykedjünk, hogy a jövőben egy magyar srácnak ez mégis csak sikerülni fog.

– A Palermo harminckilenc pontot szerzett eddig a bajnokságban, így az első helyet bitorolja a tabellán. A klub számára kötelező és realitás az azonnali feljutás az élvonalba?
– Nem panaszkodhatunk, elégedett vagyok az eddig látottakkal. Igaz, eléggé hullámzó a csapat teljesítménye, de tudtuk előre, hogy a mostani visszajutás nem lesz annyira egyszerű, mint az előző. Nehéz lesz, meg kell érte küzdeni, de a Palermo szurkolói elvárják, hogy a csapat jövőre ismét a Serie A-ban harcoljon.

Olvasói sztorik