Nemzetközi foci

Végre kiderült, mennyibe kerül a focivébé

Forintban kifejezhetetlen összegről van szó.

Oroszország a központi költségvetésből 390 milliárd rubelt (6,7 milliárd dollárt) költ a jövő nyári világbajnokság előkészületeire.

Tatyjana Golikova, a számvevőszék elnöke hétfőn elmondta, az összegnek körülbelül 38 százalékát fordítják sportlétesítmények építésére és felújítására, a többit az infrastruktúra fejlesztésére, például utak, közművek rekonstrukciójára költik.

Ezt olvastad már?
MU: Nem akar hosszabbítani, távozik Mourinho kedvence

Nem mellesleg hétfőn kiderült, hogy ideiglenesen – hat hónapra – átadja az orosz futballszövetség vezetését Vitalij Mutko, a szervezet elnöke az orosz sportolókat ért doppingvádak miatt.

Mutko ‒ aki egyúttal sportért felelős orosz miniszterelnök-helyettes és a jövő nyári világbajnokság szervezőbizottságának elnöke ‒ az orosz labdarúgó-szövetség vezetésének hétfői moszkvai ülésén azzal indokolta döntését, hogy a kormányzati teendőkre kíván összpontosítani. Tisztségét az orosz futballszövetség élén Alekszandr Alajev főigazgató veszi át ügyvezetőként.

Vébéstadion Nyizsnyij Novgorodban Fotó: Europress/AFP

Mutko – aki a 2014-es szocsi olimpia alatt sportminiszter volt – azt mondta, hasonló intézkedésre tesz javaslatot az általa betöltött másik tisztséggel, a 2018-as vébé főszervezői posztjával kapcsolatban is.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága december 5-én úgy döntött, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a februári, phjongcshangi téli olimpiáról, egyben kitiltja Mutkót minden olimpiai eseményről. Az orosz doppingbotrány miatt nyomás alá került Mutko a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) részéről is.

A FIFA közleményben mondott köszönetet Mutkónak döntéséért. „A FIFA megérti Mutko döntését, amelyet az Oroszországban megrendezendő világbajnokság érdekében is hozott. A FIFA köszönetét fejezi ki Mutkónak ezért a felelősségteljes lépésért és a világbajnokság előkészítése érdekében folytatott eddigi munkájáért” ‒ áll a dokumentumban.

A jekatyerinburgi stadion Fotó: ru.fifa.com

A közlemény szerint az, hogy az orosz politikus ideiglenesen átadja a futballszövetség vezetését, nem lesz hatással a világbajnokság megszervezésére, tekintettel a FIFA, az orosz kormány, a szervezőbizottság, illetve az orosz labdarúgó szövetség (RFSZ) sikeres együttműködésére.

A FIFA a napokban megvitatja az érintett felekkel a fejleményeket, és egyeztet a szervezőbizottságot érintő következő lépésekről – teszi hozzá a nemzetközi szövetség.

A világbajnokságot június 14. és július 15. között 11 orosz város 12 stadionjában rendezik meg.

Olvasói sztorik