Nemzetközi foci

Az El Clásico lesz Gareth Bale utolsó esélye

Ha egészséges lesz, szinte biztosan játszani fog.

A Real Madrid szombat este az FC Barcelonát fogadja a spanyol bajnokság klasszikus rangadóján. A két csapat között 11 pont a különbség a tabellán a katalánok javára, de a címvédő fővárosiak egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Hogy döntő jelentőségű-e a meccs a bajnoki elsőség szempontjából, arról megoszlanak a vélemények, de van más is, amit meghatározhat ez a kilencven perc, ez pedig Gareth Bale madridi sorsa.

Ezt olvastad már?
Tizenöt toronydaru dolgozik a Puskás-stadion építésén – FOTÓK

A témáról terjedelmes elemzést közölte a BBC, amely emlékeztet rá, a walesi csatár reményei szerint hosszú távra megerősítheti a jövőjét a Realnál, ha jól teljesít szombaton.

Bale már 24 alkalommal volt sérült, amióta leigazolták Angliából, ebben az idényben például csak öt bajnokin lépett pályára, ezért az utóbbi időben egyre több helyről hallani, hogy a klub hajlandó lenne eladni őt.

Zinédine Zidane-nak döntenie kell: játszhat-e Bale a szombati rangadón? Fotó: Handout/UEFA via Getty Images

Most azonban ismét visszatért, és alig várja, hogy lehetőséget kapjon és megmutassa, helyen van a kezdőben. De egyáltalán nem tűnik biztosnak, hogy megkapja az esélyt.

A csatárnak a vádlijával és a combjával voltak gondjai, úgyhogy a Real hiába nyert az idei naptári évben hat trófeát, ő nem igazán tudta kivenni a részét a sikerekből, ráadásul a spanyol válogatott Isco remekelt a posztján.

Florentino Perez korábban a walesi legnagyobb támogatója volt, de már ő is elveszítette a türelmét, és kijelentette, Bale üvegből van, olyan törékeny. A sajtó sincs mellette, az AS című napilap például arról számolt be, hogy a hiánya Zidane javára szolgálja, mert a Real tíz százalékkal többet nyert a korábbi Tottenham-játékos nélkül, mint vele.

Az AS azzal is megvádolta, hogy jobban elkötelezett hazája válogatottjához, mint a Real Madrid iránt, vagyis bár Madridban fizetik, de Walesben látják a hasznát.

A közelmúltban ismét pályára léphetett és fontos gólokat szerzett, gólpasszokat adott, ennek ellenére nincs bérelt helye a szombati kezdőben.

Gareth Bale góljai is kellenének a bajnoki cím megvédéséhez Fotó: Sonia Canada/Getty Images

Cristiano Ronaldo szerepe megkérdőjelezhetetlen, amennyiben egészséges lesz. Zidane továbbra is ragaszkodik Karim Benzema szerepeltetéséhez, annak ellenére, hogy eddigi 19 meccsén csak négyszer volt eredményes. Az edző a múlt héten kijelentette, halála napjáig megvédi honfitársát.

Vagyis elméletileg, a régi játékrendszer szerint csak egy kiadó hely maradt a támadósorban, amelyre Isco, Marco Asensio, Lucas Vazquez és Gareth Bale pályázik. Igen ám, de Zidane búcsút mondott a 4-3-3-as formációnak, amelyet 4-4-2-re cserélt. Tovább rontja Bale esélyeit, hogy a gyémánt alakzatban Casemiro, Luka Modric, Toni Kroos és Isco kap helyet.

A Real Madrid TV egyik vezető munkatársa, Phil Kitromilides szerint a formáció megváltoztatása kényszerű döntés volt, és a BBC mindhárom tagja egészséges, biztosan ők kapnak lehetőséget.

Még hazai pályán sem lesz könnyű dolga a Realnak, mert a katalánok nagyszerűen védekeznek Ernesto Valverde vezetőedző nyári kinevezése óta. A listavezető mindössze hét gólt kapott 16 mérkőzésen, a német kapus, Marc-Andre ter Stegen hálója pedig tíz alkalommal maradt érintetlen.

A legutóbbi tíz El Clásicón összesen 37 találat született, de valószínűleg most nem ez lesz a jellemző, sőt elképzelhető, hogy 2002 után ismét gól nélkül zárul a rangadó.

De ha éppen Bale lesz az, aki feloldja a patthelyzetet, még akkor is, ha mindezt a kispadról beállva teszi, új lendületet kaphat a karrierje Madridban.

Olvasói sztorik