Nemzetközi foci

Várhidi szerint kiesés lesz az olasz kiscsapat történelmi kudarcsorozatából

Korábbi szövetségi kapitányunk nyilatkozott a Beneventóról, amely 13 forduló után is pont nélkül áll.

A Serie A újonca, a Benevento 87 éves vereségsorozatot adott át a múltnak a hétvégén, amikor a 94. percben kapott góllal 2-1-re alulmaradt a Sassuolóval szemben. Az olasz csapatnak ez volt a 13. veresége zsinórban, az újonc a szezonban még nem szerzett pontot. Magyarország korábbi szövetségi kapitányát, az olasz futball szakértőjét, Várhidi Pétert kérdezte a Rangadó.hu a Benevento kudarcrekordjáról, amit eddig a Manchester United tartott a 1930–1931-es szezonból.

OLVASTAD?

Kiderült, honnan érkezhetnek játékosok a Fradiba

Fotó: G&Zs Photo, Facebook

– Egyértelmű, hogy a Benevento semmiképp nem tartozik az élcsapat kategóriába, de nagyon furcsa dolog, hogy úgy le lehet játszani rengeteg meccset, hogy nem tudnak összeszedni egy győzelmet, de még pontot sem – kezdte Várhidi Péter. – Megmondom őszintén, hogy annyira én sem vagyok tisztába azzal, hogy a csapatnál esetleg milyen változások voltak a nyáron, mert egyszerűen nem tartom annyira érdemesnek arra, hogy figyeljük a Beneventót.

– Az tény, hogy az olasz futballban a legritkább, hogy egy csapat ennyire kilógjon lefelé, mert ha nem is a legkiegyensúlyozottabb liga a Serie A, de ez az a bajnokság, ahol az utolsó is bármikor képes meglepni az elsőt – folytatta az 59 éves szakember. – Az elmúlt tíz-húsz évben azt érzékeltem, hogy akárki is volt a kieső, mindig voltak meglepetés-eredményei, vagy nagyon nehezen verték meg. Ebből a szempontból mindenképp furcsa, hogy ilyen szinten szét tud szakadni az olasz bajnokság, mert ha most a Serie B-ből betennénk pár csapatot, egy Avellino, Brescia, Frosinone, Perugia vagy Palermo biztosan szerezne pontot, pontokat az első osztályban. Ezek a gárdák viszonylag jól szerepeltek annyira, hogy még ha bennmaradni nem is tudtak, de azért megszorítottak mérkőzéseken akár még nagy csapatokat is. Valószínűleg tartom, hogy ez a Benevento jelenleg a másodosztályban sem lenne élcsapat.

Tizenhárom vereséggel kezdte a szezont a Benevento Fotó: Paolo Manzo / NurPhoto

Várhidi Péter elárulta, hogy szerinte mit kellene tennie a kilátástalan helyzetben lévő együttesnek.

– Nehéz nekik, mert ha újoncként egy csapat elveszíti az első három-négy bajnokiját, utána már hitüket vesztik, könnyen elmegy az önbizalmuk. Ezek után mindig nagyon nehéz talpra állni, pláne, hogy igazából a játékoskeret és a tudás sincs meg. Valószínűnek tartom, hogy valamennyire összeszedik magukat, már csak dacból is. Ez nem úgy működik, hogy fogom magam és visszalépek a Serie A-tól, mert ez erős nekem. A bajnokságot mindenképp le kell játszaniuk. Abban reménykedhetnek, hogy a januári átigazolási időszakban sikerül úgy erősíteni, hogy legalább szép búcsú legyen. Ilyenkor egyébként az a legszerencsésebb, ha elkezdenek már az új, Serie B-s szezonra készülni, és kialakítanak olyan együttest, amely jövőre a második vonalban megint topcsapat lehet, esetleg vissza tud jutni, és tanulva a mostani időszakból ütőképesebb gárdával vág neki az első osztálynak. Mostantól már inkább a következő idényre kellene készülniük, hogy egyből visszajussanak, mert nagy csodák nincsenek. Ezt tartom életszerűnek, én így cselekednék ebben a helyzetben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik