Nemzetközi foci

Akár be is zárhatják a Nou Camp-stadiont

Súlyos büntetés fenyegeti az FC Barcelonát.

Zárt kapus büntetést kaphat a Barcelona, ha labdarúgócsapatának szurkolói Spanyolországot sértegető rigmusokat énekelnek a lelátón.

Javier Tebas, a LaLiga elnöke pénteken kijelentette, hogy a barcelonai szurkolók szabadon éltethetik a katalán függetlenséget a mérkőzéseken, de ha sértegetik Spanyolországot, zárt kapus büntetés várhat a klubra.

A stadionban az október 1-jére kiírt, de a kormány által betiltott – mégis megtartott – függetlenségi népszavazás óta rendszeresen dicsőítik Katalóniát.

HIÁBA AZ ÚJ STADION
Sopronban fogadja a Fradit a Haladás?

A liga 2014 óta rendkívül szigorúan ítéli meg, ha a drukkerek társadalmi kérésekben nyilvánítanak véleményt a lelátókon. Akkor történt, hogy az Atlético Madrid–Deportivo La Coruna meccs előtt a hazaiak meggyilkoltak egy vendégszurkolót a fővárosban.

A LaLiga heti kiadványa emlékeztet rá, hogy az erőszakra buzdító, sértő énekek nagyobb veszélyt jelentenek, mint a stadionokban és azok környékén elkövetett erőszak.

A visszaeső elkövetőeknek bírságot kell fizetniük, a klubokra pedig szektorbezárás vagy zárt kapus büntetés vár.

Az előző szezonban a Sporting Gijónt szektorbezárással sújtották, mert szurkolói rasszista módon szidalmazták az Athletic Bilbao játékosát, Inaki Williamst.

Rendnek kell lennia a lelátón, különben… Fotó: Getty Images
Olvasói sztorik