Nemzetközi foci

Kudarcok világszerte: sztárok sorának nyúlik hosszúra a nyári vakáció

Nagy vb-hiányzók: nem csak Buffonék kesereghetnek.

A 2018-as oroszországi világbajnokságra június 14. és július 15-e között kerül majd sor. Az már korábban eldőlt, hogy legnagyobb bánatunkra a magyar válogatott sikeréért ezúttal sem szoríthatunk világeseményen. Legújabb összeállításunkban szubjektív TOP5-ös listán vettük szemügyre a legnagyobb nyári hiányzókat.

De Rossi durván kiakadt
„Mi fas.ért én álljak be?” – VIDEÓ
  • Olaszország

  • Buffonék búcsúja a legfrissebb „élmény”, hiszen a svédek hétfőn ejtették ki pótselejtezős mérkőzésen az európai nagyágyút. Az olaszokkal utoljára hatvan éve fordult elő hasonló dráma: 1958-ban a svédországi vb-ről maradt le az Azzurri, azóta azonban hasonlóra nem volt példa. Az olaszok apokalipszisnek élték meg a búcsút, Buffon sírva nyilatkozott a lefújás után, míg a mester, Ventura bocsánatot kért ugyan, de nem mondott le.

    Alexis Sáncheznek, Pulisic-nek, Robbennek és Buffonnak is megálljt parancsolt a németek ásza, Müller Fotó: Bleacher Report
  • Hollandia

  • A holland szurkolók már azt is óriási csalódásként élték meg, hogy a 2016-os Európa-bajnokságról nem kis meglepetésre lemaradtak, így a nemzeti csapat érthetően úgy vágott neki a vb-selejtezős sorozatnak, hogy kötelező kijutnia az orosz világbajnokságra. Ez azonban nem jött össze, az A-csoport harmadik helye még csak pótselejtező sem ért Robbenéknek. Utoljára tizenhat évvel ezelőtt fordult elő hasonló, a 2002-es vb-t rendezték meg a „narancssárgák” nélkül.

  • Chile

  • Oroszországban az Arturo Vidal, Alexis Sánchez nevével fémjelzett chileiekkel sem találkozhatunk majd, hiszen csupán a hatodik helyen végeztek a dél-amerikai vb-selejtező csoportjukban. A kudarc után Juan Antonio Pizzi rögvest le is mondott kapitányi posztjáról, miközben a sajtóban felmerült, hogy a sorsdöntő utolsó mérkőzés előtti napon néhány chilei játékos olyan részeg volt, hogy edzeni sem tudott, ezért csúsztak le a vb-ről.
    A dél-amerikaiaknak 2002 és 2006 után ismét nem jött összes a kvalifikációs bravúr.

  • USA

  • Az Egyesült Államok az Észak- és közép-amerikai vb-selejtező mérkőzéseket követően csupán az ötödik helyet szerezte meg, így hatalmas meglepetésre ők is lemaradnak a tornáról. A kudarc után lemondott posztjáról Bruce Arena. A jenkik zsinórban hét világbajnokságon voltak jelen, ez a sorozat most megszakadt. Az amerikaiak tehát 1986 óta először maradnak távol a világeseményről. A dortmundiak csillaga, Christian Pulisic így a torna egyik nagy hiányzója lesz.

    Az USA is elbukott Fotó: Getty Images
  • Elefántcsontpart

  • Az afrikai zónából Nigéria, Egyiptom, Szenegál, Tunézia és Marokkó szerzett kvótát az orosz tornára, így a fekete kontinens nagy kiesője kétség kívül Elefántcsontpart. A Gervinho vezette elefántok az utolsó kört követően csúsztak le az orosz járatról, ezzel eldőlt, hogy a zsinórban három viadalon résztvevő elefántok (2014, 2010, 2006) ezúttal nem lesznek ott a vb-n.

    Álomcsapat a 2018-as világbajnokság legnagyobb hiányzóiból:

    Jan Oblak (Szlovénia/Atletico Madrid) – Antonio Valencia (Ecuador/Manchester United), Virgil van Dijk (Hollandia/Southampton), Gary Medel (Chile/Besiktas), David Alaba (Austria/Bayern München) – Naby Keita (Guinea/RB Leipzig), Arturo Vidal (Chile/Bayern München), Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Arjen Robben (Hollandia/Bayern München) – Alexis Sánchez (Chile/Arsenal), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon/Borussia Dortmund).
    Cserék:
    Jasper Cillessen (Hollandia/Barcelona)
    Daley Blind (Hollandia/Manchester United)
    Miralem Pjanic (Bosznia Hercegovina/Juventus)
    Marek Hamsik (Szlovákia/Napoli)

    Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
    Olvasói sztorik