Nemzetközi foci

Agykárosodástól tart az angolok legendája

MRI-vizsgálatot végeztek el a korábbi támadón, aki egy fontos program mögé állt be.

Tizenöt évvel azután, hogy a korábbi angol válogatott, Jeff Astle belehalt az agykárosodásba, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) és a Professzionális Labdarúgók Szövetsége (PFA) megállapodott abban, hogy kutatásokat végeznek el a labdarúgók fejelésével kapcsolatos veszélyek megelőzése miatt. Jeff Astle évekig súlyos demenciában szenvedett, a boncolás eredménye pedig a fejelések miatt károsodott agyat is megnevezte a halál közvetett okaként.

Balhé!
Tovább mélyült az ellentét Neymar és Emery között

Ennek a kutatásnak egyik támogatója a Premier League és az angol válogatott korábbi meghatározó alakja, Alan Shearer, aki korábban többször is kritizálta a szövetséget, amely nem kezelte kellő komolysággal és a szőnyeg alá söpörte a labdarúgás miatt kialakulható demenciát. A Southampton, a Blackburn és a Newcastle egykori támadója is tart attól, hogy kialakulhat nála ez a betegség, miután profi karrierje során megközelítőleg napi 150-szer fejelt a tréningeken a labdába – összegzi a The Sun.

Shearer hozzátette, a már visszavonult labdarúgókra sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, hiszen ahogy egyre idősödik az ember, úgy alakulhat ki nagyobb eséllyel a demencia.

Shearer is megvizsgáltatta magát Fotó: ANDREW YATES / AFP

– Azért volt szükséges létrehozni ezt a programot, ezt a kutatást, hogy az illetékes szervezetek ne tudjanak elmenekülni tovább a probléma elől – nyilatkozta Shearer, aki a Will Smith főszereplésével készült Sérülés című film hatására kezdett el komolyabban foglalkozni ezzel a betegséggel.

– Amikor Fabrice Muamba a Tottenham elleni kupameccsen összeesett a pályán, miután megállt a szíve, fél éven belül az összes angol pályán bevezették a defibrillátort. Jeff Astle 2002-ben halt meg agykárosodás miatt, most tizenöt évvel később semmi nem történt ennek megelőzése érdekében, ami szörnyű.

Shearerrel egyébként a BBC forgatott erről a témáról egy dokumentumfilmet, ahol MRI-vizsgálatot is elvégeztek rajta.

– A családom korábban már többször is megjegyezte, hogy rossz a memóriám. Nem tudom, hogy ez tényleg így van-e, vagy csak azért volt ez, mert nem figyeltem eléggé. De aggódtam. Mielőtt elvégezték rajtam az MRI-vizsgálatot, a doktorok megkérdezték tőlem, hogy tisztában vagyok-e azzal, hogy ha valami károsodást találnak az agyamban, akkor azt egyből közölniük kell velem. Magamban azt mondtam, nem biztos, hogy tudni akarom, nyugtalan és ideges voltam. Rengeteg pénz van a labdarúgásban, az ilyen kutatásokra mégis keveset áldoznak.

Olvasói sztorik